De Sint-Laurentiuskerk op de hoek van de Markgravelei en de Van Schoonbekestraat.© lava

Sint-Laurentiuskerk in Van Schoonbekestraat staat opnieuw in de stellingen: volgende stap in restauratie van start

Antwerpen -

De Sint-Laurentiuskerk in de Van Schoonbekestraat staat opnieuw in de stellingen. Sinds 19 april wordt het niet-bovendakse deel hersteld en gerestaureerd. De werken nemen minstens 175 werkdagen in beslag. De kerk blijft ondertussen open voor erediensten.

Laurens Van Aert

In een eerste fase van de werken, die in 2017 plaatsvond, werden onder meer de toren en het dak onder handen genomen. “Nu is het de beurt aan alle delen die vanaf de begane grond gaan”, vertelt Yoni Vandecapelle van aannemer Pit Antwerpen. 

“Concreet gaat het om gevelrenovatie en -restauratie. We checken de toestand van de gevels, geven hen een grondige reinigingsbeurt en vervangen voegen. Daarnaast is er heel wat buitenschrijnwerk en worden de buitentrappen, -deuren en -ramen onder handen genomen. Voorts worden de glas-in-loodramen gerestaureerd.”

“Waar geen glas-in-lood zit, komt nieuwe voorzetbeglazing”, zegt Alfred Derde, uittredend secretaris van de parochie Sint-Laurentius. “Dat heeft een betere performantie op vlak van energie en beschermt tegen weer, wind en vogels.”

LEES OOK. Restauratie Sint-Laurentiuskerk gaat tweede fase in 

Nieuwbouw

Op 19 april zijn de werken officieel van start gegaan. “In eerste instantie spelen die zich voornamelijk af aan de oostkast van de kerk, naast de pastorie. Daar is namelijk een vergunning afgeleverd voor een nieuwbouw. Zodra die fase erop zit, schuiven we verder op richting de andere gevels”, legt Vandecapelle uit.

Volgens Derde zullen de werken zo’n 175 dagen in beslag nemen. “Tenminste, als alles goed gaat”, merken hij en Vandecapelle op. “We moeten rekening houden met slechte weersomstandigheden, vakantiedagen en andere onvoorziene factoren. Hopelijk klaren we de klus tegen het bouwverlof in de zomer van 2025.”

Gedurende de werkzaamheden blijft de Sint-Laurentiuskerk steeds open voor erediensten. Die vinden plaats op zondag en hoogdagen, telkens om 10.30 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER