Direct naar artikelinhoud
Val Michel II

Kitir: “Niemand heeft gezegd dat we nieuwe verkiezingen willen”

Sp.a-fractieleider Meryame Kitir.Beeld BELGA

Sp.a-fractieleider Meryame Kitir dreigde als eerste met een motie van wantrouwen. Ze kreeg steun van zusterpartij PS en de groenen, en dwong zo premier Charles Michel (MR) naar de uitgang.

Bent u de doodgraver van de regering-Michel?

“Het enige wat we vanaf dag één hebben gedaan, is duidelijkheid vragen. Toen de N-VA de regering verliet, zat je plots met een heel andere samenstelling van de regering, die geen meerderheid had. Het is dan logisch dat we de premier vroegen om een nieuwe regeerverklaring. We hebben hem een week de tijd gegeven, maar er kwam geen antwoord.”  

Hij maakte wel een opening naar de linkse oppositie in het parlement.

“Plots gaf hij toe dat we vier jaar lang juist zaten met onze kritiek. Hij had het over koopkracht, de energiefacturen en dure medicijnen. Maar dan zie je meteen dat Open Vld zegt dat enkel en alleen de ingeslagen weg kan worden voortgezet. De premier zit zelfs niet meer op één lijn met zijn coalitiepartners. Dan weet je dat die beloftes niets waard zijn. We hadden meer garanties nodig. We stonden nog open voor verder overleg, maar dan heeft hij zelf zijn conclusies getrokken.”

‘Plots gaf Michel toe dat we vier jaar lang juist zaten met onze kritiek’

Wie de stekker er uittrekt, kan daarvoor worden afgestraft door de kiezer. En sp.a zit al niet lekker in zijn vel.

“Daar zijn we niet mee bezig. Wij hebben simpelweg onze taak uitgevoerd als oppositie. Deze situatie kon niet blijven duren. Je kan niet met een minderheidsregering blijven besturen zonder dat je daarvoor het vertrouwen hebt gevraagd. Nu gaan we allicht in lopende zaken en kunnen we vanuit het parlement via wetsvoorstellen nog heel wat realiseren.”

U wil geen vervroegde verkiezingen.

“Niemand heeft bij ons ooit gepleit voor nieuwe verkiezingen. We gaan sowieso naar de stembus op 26 mei, dat weet iedereen. Zo gek lang is dat niet meer. Nu kan het parlement zijn rol spelen. Ik ben alvast opgelucht dat we de sociale afbraak van deze regering hebben kunnen afstoppen.”

Chaos dreigt tot aan de paasvakantie, om dan aan de campagne te beginnen.

“De huidige situatie was pas chaos. De regering lag met zichzelf overhoop: N-VA was uit de regering gestapt, maar wilde toch het beleid blijven bepalen. Van dat geruzie moeten wij echt niet de schuld krijgen. Het parlement kan nu overnemen en net meer duidelijkheid brengen. Ik hoorde vandaag bijvoorbeeld al grote eensgezindheid om budgettaire ruimte vrij te maken voor het optrekken van de laagste uitkeringen. Maar ook op andere vlakken kan zeker vooruitgang worden geboekt.”

Had u de voorbije dagen nog contact met de premier?

“Neen, ik heb hem niet gezien. Tijdens zijn speech hoorden wij voor het eerst zijn voorstellen. Hij had er duidelijk voor gekozen om afgelopen weekend met de N-VA te gaan praten. Het is zijn goed recht dat te proberen, maar het is hem niet gelukt. Nu probeerde hij nog eens met ons, maar het was weinig geloofwaardig. Kijk, onze motie van wantrouwen was nog niet definitief. De stemming was pas op donderdag. Tot dan wilden we de premier nog de kans geven om met harde garanties te komen. Maar als je je eigen ploeg niet meer onder controle hebt, houdt het op.”