Buurtbewoner Vic Lijnen: “Het was heel rustig vrijdagavond tijdens de eerste festivaldag. Dat is ooit heel anders geweest.”© Chris Nelis

Buurt over eerste festivaldag Extrema Outdoor: “Niks van gemerkt”

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Om de overlast voor de omgeving binnen de perken te houden, namen de organisatoren van Extrema Outdoor tal van maatregelen. Wij gingen na de eerste festivaldag eens horen in de buurt of die ook gewerkt hebben. “Heel zeker”, klinkt het in koor.

Chris Nelis

Het was ooit heel anders voor de buurtbewoners. Enkele jaren geleden kwamen er honderden klachten toe bij gemeentebestuur, politie en organisatie. Over wildplassers, geluidsoverlast en hinderlijk parkeren. Het festival werd jaar na jaar groter maar de overlast voor de buurt is omgekeerd evenredig afgenomen. Dat blijkt althans uit een rondvraag in de buurt. “We hebben op de eerste festivaldag zo goed als niets gemerkt van de muziek”, zegt Deborah Tine. “Er is wel wat lawaai geweest door passerende jongeren, maar niet onoverkomelijk. Het verschil met een paar jaar geleden is enorm.”

Dieren

Lotte, een andere buurvrouw, ergerde zich voorgaande jaren blauw aan mensen die hun wagen in hun voortuin parkeerden. “Dat is gelukkig voorbij”, zegt Lotte. “De straat is goed afgesloten om te voorkomen dat festivalgangers hier hun wagen kunnen zetten. Van het festival zelf hebben we zo goed als niet gemerkt.”

Die mening deelt ook Marleen Bollen. Zij stelt zich vooral vragen over de dieren in het natuurgebied waar Extrema Outdoor neerstreek. “Het is een moment dat vogels broeden en veel jonge dieren geboren worden”, zegt Bollen. “Die worden met veel lawaai geconfronteerd. Ik denk niet dat dat goed kan zijn. Waarom kan het festival niet in het najaar georganiseerd worden? Ik vraag me trouwens ook af wat de kosten en baten zijn voor het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren?”

Wind

Claudio weet dat de geluidsoverlast enkele jaren geleden niet te harden was. “Dit jaar heb ik er heel weinig van gemerkt”, zegt Claudio. “Vreemd is dat familie van ons, die in Zonhoven woont, wel muziek heeft gehoord. Nochtans wonen wij vlakbij en zij een heel stuk verder. Misschien ligt het aan de windrichting.” Volgens de moeder van Claudio hebben ook de overkappingen tegen de regen op het festivalterrein ertoe bijgedragen dat de muziek gedempt wordt.

Bussen

Lieve Leys looft de maatregelen die genomen zijn om de geluidsoverlast aan te pakken. “We hebben helemaal geen last meer gehad. Het is ook goed dat ze onze straten niet meer in kunnen. Dat zorgt er ook voor dat het allemaal een pak rustiger kan verlopen.”

“Extrema Outdoor? Niks van gemerkt”, zegt Vic Lijnen. “Het is ooit anders geweest. Het enige dat we merken, is dat er veel bussen passeren. Maar dat is ook het ergste niet. Dat is na het weekend achter de rug.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer