'Ik ga nog steeds op pad om de affiches te controleren'

© krv

Noël Vanhooren (foto) is al 42 jaar actief in de plakploeg van de liberalen. Nu is hij zelf kandidaat en hangt hij zijn eigen affiches in het straatbeeld. Ondertussen is de papborstel verdwenen en heeft de elektrische schroevendraaier zijn intrede gedaan.

Ronny Vanhooren,krv

Noël Vanhooren (72) is een gepensioneerd timmerman. “Voor de verkiezingen van 1976 trad ik toe tot de plakploeg voor de toenmalige liberale kandidaten zoals Marcel Decoster, Walter Volckaert en Jean Debaillie. Ik nam deel aan het plakken van affiches voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ik ben ook wel eens actief geweest tijdens de parlementsverkiezingen. Toen ik 42 jaar geleden startte, maakte ik in een emmer lijm en mengde daarin suiker. Dit zorgde voor een steviger hechting en zo bleven de affiches beter plakken bij regenweer. Ik plaatste ooit eens mijn emmer met lijm en suiker op het dak van mijn auto en de lijm is jaren aan mijn wagen blijven kleven. In die tijd was dat vooral wildplakken. Affiches van andere partijen werden toen vernietigd en overgeplakt. Dat gebeurde 's nachts. In al die jaren zijn er al vele duizenden affiches door mijn handen gepasseerd”, vertelt Vanhooren.

De sfeer bij de plakploegen van de diverse lijsten is nu veel collegialer. “Twaalf jaar terug zijn de eerste waterafstotende pvc-zeilen op de markt gekomen. Die zeilen vijzen we nu vast aan houten platen. De individuele affiches van de kandidaten zijn in een geplastificeerde materie vervaardigd. Ook die affiches worden met schroeven vastgehecht. De tijd van de papborstel is voorbij. Nu slaan we palen in de grond en met de elektrische schroevendraaier maken we de zeilen en de affiches vast. Dat doe ik samen met enkele sympathisanten.”

Maar dit keer blijft het niet bij plakken en boren. “Na 42 jaar besloot ik om nu zelf kandidaat te zijn en mijn eigen palen te boren en mijn eigen affiches op te hangen. Ik ben de oudste kandidaat bij Idee Diksmuide. Regelmatig doe ik mijn ronde om te controleren of de zeilen en de doeken nog stevig vasthangen en om na te gaan of er geen schade is”, Vanhooren.