Bornem plantte sinds 2019 meer dan 10 ha bosgrond aan, en wordt daarvoor beloond met het gouden boslabel van de Vlaamse Bosalliantie.© rr

Bornem plantte 10% van nieuw bos aan in provincie Antwerpen

Bornem -

De inspanningen van de gemeente Bornem om van Antwerpen een bosrijkere provincie te maken, zijn dinsdag erkend met een gouden boslabel. Bornem plantte daarvoor meer dan 10 ha bos aan.

Voor het bronzen label moet je als stad of gemeente 2,5 ha aanplanten en voor een zilveren 5 ha. Eind 2022 bereikte de gemeente Bornem de kaap van 7,5 ha. Het laatste anderhalf jaar werd de eindspurt getrokken richting goud. Sinds januari vonden er nog enkele grote plantacties plaats, samen goed voor 2 hectare nieuwe bos. Om de symboliek van hun groene beleid te vergroten, wilde Bornem per inwoner één boom planten. Dat is gelukt; de gemeente telt meer dan 21.000 bomen.

Bornems schepen van Milieu Eddie Bormans (N-VA) was dinsdag samen met deskundige groen van de gemeente Hans Vermijlen aanwezig in Brugge, in de BMCC-zaal om het gouden boslabel in ontvangst te nemen. “Het was een grote eer om de prijs in naam van Bornem overhandigd te krijgen”, reageert de schepen. “De aanplanting van bosgrond is dan ook een van de stokpaardjes van dit bestuur. De taak voor de volgende regionale besturen in Vlaanderen is al uitgestippeld. De komende jaren ligt er al 928 ha grond klaar om te bebossen.”

LEES OOK. Voor elke inwoner een boom: Bornem plant 21.000 bomen aan

Primus

Hans Vermijlen, deskundige groen van de gemeente Bornem, neemt samen met schepen van Milieu Eddie Bormans (N-VA) het gouden boslabel in ontvangst.© rr

De Vlaamse overheid sprak met ‘Project Meer Bos’ in 2019 haar ambitie uit om in totaal 4.000 ha nieuwe bosgrond te creëren. De teller in de provincie Antwerpen staat voorlopig op bijna 100 ha. Bornem is absolute primus met 10 ha. Ter vergelijking: met minder dan 1% van de totale oppervlakte van Antwerpen, is de gemeente verantwoordelijk voor 10% van de totale bosaanplant. De drijvende krachten achter dit project zijn de verschillende regionale Bosgroepen, Natuurpunt en Het Agentschap voor Natuur en Bos, die zich onder de noemer van de Bosalliantie achter één doel scharen.

Verder ontvingen de stad Antwerpen zilver, de gemeente Boechout zilver, de stad Lier brons, de gemeente Essen brons, de gemeente Heist-op-den-Berg brons en de stad Mechelen brons.

Via www.bosteller.be volg je hoeveel hectare aan bosgrond er al is aangeplant in Vlaanderen sinds 2019 en wat er nog in het verschiet ligt.

 (wtve)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners