Verlengd Hemelvaartsweekend brengt eindelijk mooi weer: tot 25 graden verwacht

© Shutterstock

We hebben er even op moeten wachten, maar het verlengde Hemelvaartsweekend lijkt eindelijk een paar mooie dagen na elkaar te brengen. Zondag kan het kwik op sommige plaatsen zelfs tot 25 graden stijgen, voorspelt het KMI.

mtm, sgg
Bron: BELGA

Na het optrekken van de laatste mistflarden wordt het donderdagmiddag vrij zonnig met hoge sluierbewolking en stapelwolken. In het centrale deel van het land kunnen enkele stapelwolken zelfs dik genoeg worden om wat verdwaalde druppels te lossen. Aan de kust blijven de stapelwolken achterwege, maar blijft het wel nevelig. Het wordt wat warmer dan de afgelopen dagen met 18 of 19 graden in het binnenland en 16 graden aan zee en in de Hoge Ardennen.

In de avond verdwijnen de stapelwolken en klaart het helemaal uit. In de nacht kan er opnieuw mist ontstaan, maar minder uitgebreid dan in de ochtend. De minima liggen tussen 6 graden in de Ardennen en 7 tot 9 graden elders.

Vrijdag verdwijnt het eventuele ochtendgrijs vrij snel, waarna het zonnig wordt met stapelwolken en hoge sluierbewolking. In de namiddag kunnen er tijdelijk vrij veel stapelwolken voorkomen, behalve aan de kust. De maxima liggen rond 16 graden in de kustregio (vlak aan zee nog wat lager) en in de Hoge Venen en rond 20 graden elders.

Vrijdagavond verdwijnen de stapelwolken opnieuw en tijdens de nacht naar zaterdag blijft het, afgezien van wat sluierbewolking, vrijwel helder. De kans op mist is klein. De minima liggen tussen 7 en 11 graden.

Zaterdag wordt het zonnig en zacht met maxima van 19 of 20 graden in de Ardennen tot 23 graden in het centrum van het land. In de loop van de dag ontwikkelen er zich enkele stapelwolken.

Ook zondag is het zonnig met soms wat hoge wolkensluiers en stilaan ook enkele stapelwolken. Aan het einde van de dag is er kans op enkele onweersbuien vanaf Frankrijk. Het blijft zacht bij maxima van 20 graden op de hoogste toppen tot 24 à 25 graden in het centrum.

Maandag neemt de bewolking toe en vanaf Frankrijk trekt een buienzone, soms met onweer, over ons land. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden.

Dinsdag is het wisselvallig met kans op enkele buien. De maxima liggen tussen 14 en 18 graden bij een meestal matige zuidenwind.

Hoge uv-index

Vrijdag, zaterdag en zondag zullen we in ons land ook met een hoge uv-index zitten. Die index geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op onbeschermde huid weer.

“Die dagen zitten we met een uv-index van 5 tot 6. Als je weet dat 7 zeer hoog is en 8 uitzonderlijk is voor België, kan je maar beter gewaarschuwd zijn”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Bij die eerste zomerse temperaturen staan we niet altijd stil bij de zonnestralen. Maar die zullen voor een gevoelige huid zeer schadelijk zijn. Je hebt dan heel snel kans op zonnebrand.”

Flink insmeren is dus de boodschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen