© Benny Degrove

Ekerse Theaterzaal viert dertigjarig bestaan met drie dagen feest met Circus Ronaldo

De Ekerse Theaterzaal (ETZ) in de Oorderseweg bestaat als vzw 30 jaar. De pioniers gaven de fakkel door aan de volgende generatie. Sommigen onder hen hebben het aller prille begin van ETZ niet meegemaakt. De voorgeschiedenis van de zaal gaat immers terug tot 1975. Zowel het zesde lustrum als de komst van de nieuwe directie en medewerkers wordt op 28, 29 en 30 januari gevierd met een grootse show van Circus Ronaldo.

Marc Wouters

Net zoals de Roma in Borgerhout stoelt de uitbouw en de werking van de Ekerse Theaterzaal op vrijwilligers. “Het laaiend vuur van de pioniers is overgeslagen op de tweede generatie”, zegt de nieuwe afgevaardigde bestuurder Dirk Van Buyten. Het verhaal van de Ekerse Theaterzaal begint eigenlijk al in 1975. Voor de algemeen directeur broeder Nagels van het St.-Lambertusinstituut, mocht het onderwijs in zijn school wat meer zijn dan alleen maar lesgeven. Creativiteit werd een sleutelwoord in de Broederschool, zoals het Sint-Lambertusinstituut in de streek werd genoemd. Nagels vond steun bij twee jonge werknemers, directeur secundaire school Marcel Sollie, secretariaatsmedewerker Willy De Reydt en duvel-doet-al Willy Simons. Sollie was in het Mechelse actief in het amateurtoneel en Reydt was in zijn thuisbasis Limburg bedrijvig in het culturele leven.

Bierbakken

Om de creativiteit van de leerlingen aan te wakkeren, werd in de jaren zeventig elke jaar rond Pasen een Culturele Week georganiseerd. “Bij elke voorstelling werd de refter van de school verbouwd. Op bierbakken en kleutertafeltjes werden planken gelegd. Dat moest een podium voorstellen. De eerste stoelen kwamen uit een oude cinemazaal ergens in West-Vlaanderen. Later werden die vervangen door comfortabele zitjes uit de filmzaal van de kazerne in Maria-ter-Heide”, vertelt Willy De Reydt. De optredens waren enkel bedoeld voor de leerlingen, maar in een volgende fase werd iedereen toegelaten en groeide de zaal uit tot de eerste cultuurtempel in Ekeren, het Lambertus Vormingscentrum.

© Benny Degrove

Gebroeders Verreth

Omdat directeur Marcel Sollie goed bevriend was met de gebroeders Manu en René Verreth van het Mechels Miniatuurtheater (MMT) werden beiden gevraagd hun schouders onder het project te zetten. “Ik hou warme herinneringen over aan ons verblijf in Ekeren”, zegt René Verreth. “Marcel en Willy zijn pioniers van het culturele leven in hun gemeente. Ze deden dat met veel overtuiging en warme liefde.” Manu (overleden op 30 oktober 2009) en René waren met hun gezelschap regelmatig te gast in Ekeren. “Het project dreigde omwille van het succes uit de hand te lopen. Ofwel moesten we stoppen, ofwel maakten we van een deel van de schoolrefter een volwaardige zaal”, vertelt Marcel Sollie.

De schooldirectie koos voor de laatste optie. Om het opzet en de vernieuwde organisatie een kans te geven, werd 30 jaar geleden de vzw Ekerse Theaterzaal opgericht met Marcel Sollie als voorzitter en de man van de ideeën en Willy De Reydt als afgevaardigde bestuurder en organisator. “Dankzij de goede samenwerking met het Onderwijscentrum Moretus, het district, het cultuurcentrum en de inzet van vele vrijwillige handen, kon de Ekerse Theaterzaal uitgroeien tot wat hij nu is. Podiumkunstenaars doen vaak hun avant-première of hun try-out hier, waardoor we grote namen konden boeken voor minder geld”, zegt Willy De Reydt. “Het publiek van de Ekerse Theaterzaal is een echt kennerspubliek. Als artiest word je steevast in de watten gelegd”, liet Johan Verminnen zich ooit ontvallen.

© W&F

Viering

Na 30 jaar vzw Ekerse Theaterzaal neemt Rony Mathyssen, afgevaardigde bestuurder van Koba NoordkAnt (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen), het voorzitterschap op zich. Ariane Schilpka en Bert Van Dael nemen de fakkel over van Willy De Reydt. “De voorbije 30 jaar programmeerden we 450 voorstellingen, goed voor een totaal voor bijna 100.000 bezoekers”, zegt Dirk Van Buyten.

Het zesde lustrum wordt gevierd met 3 feestavonden verzorgt door Circus Ronaldo & La Cucina Dell’Arte. Danny en David Ronaldo laten hun circustent thuis en brengen exclusief voor het feestvarken een kleinschalig en intiem programma, aangepast aan de accommodatie van de theaterzaal. Voorstellingen op 28, 29 en 30 januari om 20u.

Info: ekersetheaterzaal.be