Twee Nederlanders gearresteerd na aanslagen in Borgerhout, Merksem en Boom: onder meer drugscrimineel ‘Akerhi’ geviseerd

Zowel in Boom, Borgerhout als Merksem zijn afgelopen nacht aanslagen gepleegd. Minstens twee van de drie geviseerde adressen kunnen gelinkt worden aan drugscriminelen. In de loop van de nacht konden twee Nederlandse twintigers gearresteerd worden in Den Haag.

OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

De eerste aanslag deed zich even na 2.30 uur voor in de Gasstraat in Boom. “Daar werd een fles tot ontploffing gebracht”, bevestigt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerps parket. “Dat heeft voor heel wat materiële schade gezorgd aan een voordeur, een garagepoort en een geparkeerd voertuig.”

Verschillende buurtbewoners werden bruusk uit hun slaap gewekt. “Nadat ik een luide knal heb gehoord, ben ik naar beneden gelopen en op straat gaan kijken. Achter het hoekje was er op dat ogenblik nog een beetje vuur te zien. De meeste vlammen waren al gedoofd. Heel snel werd duidelijk dat er iemand een brandbom had gegooid. Alleen de buitenkant van de woning heeft gebrand. En de politie heeft hier toch wel enkele uren gestaan voor een grondig onderzoek.”

© rr

© jtp

Amper twee minuten na de aanslag in Boom kreeg de Antwerpse politie al een oproep voor een explosie in de Guldensporenstraat in Borgerhout. Daar hadden onbekenden geprobeerd twee bidons met brandstof tot ontploffing te brengen aan een woning. Dat lukte maar deels, met een korte brand en beperkte brandschade tot gevolg.

© BFM

De geviseerde woning in Borgerhout is die van de familie E.H., die in het verleden ook al het doelwit van aanslagen in het drugsmilieu was. In 2016 en 2017 werd hun woning meerdere keren geviseerd.

Een van de zonen van het gezin is Mohamed ‘Akerhi’ E.H., een drugscrimineel die jaren op de vlucht was en die in de nasleep van de kraak van berichtendienst Sky ECC verschillende lange gevangenisstraffen opliep. Zowel in dossiers van drugssmokkel als van drugsgeweld.

Iets na 3.30 uur werd tot slot ook in Merksem een woning geviseerd. “Die explosie ging gepaard met grote schade aan de voordeur en ook aan een geparkeerd voertuig”, zegt Belmans. Op het adres in de Gasthuishoevestraat stond Imrane E.L. ingeschreven. Ook E.L. werd meermaals veroordeeld, in een dossier rond drugsgeweld werd hij in beroep wel vrijgesproken.

LEES OOK. Drugscrimineel die eerst zeven jaar cel kreeg voor aanslag, is nu vrijgesproken maar zit toch vast in cel in Dubai

Bij de drie feiten geraakte niemand gewond. Het gerechtelijk lab en ontmijningsdienst DOVO ging telkens ter plaatse. In de loop van de nacht kon de Nederlandse politie twee verdachten van 22 en 25 jaar arresteren in Den Haag. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij de eerste aanslag, in Borgerhout.

Het parket heeft de onderzoeksrechter gevorderd. De federale gerechtelijke politie onderzoekt de verschillende incidenten en zal ook bekijken of er een link naar het drugsmilieu en een onderling verband tussen de feiten bestaat. “De dienst slachtofferzorg van de Antwerpse politie en van politiezone Rupel zullen in de directe omgeving brieven bussen met een aanbod van slachtofferzorg”, zegt Belmans.

De Gasthuishoevestraat in Merksem.© bfm

De Gasthuishoevestraat in Merksem.© bfm

 (sare, tdk, vdaa, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen