Direct naar artikelinhoud
Voetbal

AA Gent-Racing Genk: Negentig minuten afzien voor de toeschouwers

Genk-spits Karelis krijgt de bal niet voorbij doelman Kalinic en de Gentse defensie.Beeld BELGA

Quo vadis, AA Gent? Weer puntenverlies. Weer niet gescoord. Weer maar één bal tussen het kader. Zo kunnen ze een ticket voor de Champions League wel vergeten.

In de hoofdtribune van de Ghelamco Arena zaten de voorzitter en de algemeen manager van AA Gent machteloos onderuitgezakt, zuchtend en - in het geval van Louwagie - vloekend. Wat verderop nam de geblesseerde Mitrovic zijn iPhone voor een videogesprek met zijn dochtertje. Om maar te zeggen: het was play-off 1 onwaardig.

Zó armoedig voetbalde AA Gent: een overdosis aan slechte passes, geen enkele knappe combinatie, een onbestaand tempo en nauwelijks lef. De fluitconcerten bleven niet uit. En zeggen dat tien dagen geleden nog the sky the limit leek bij de Buffalo's. Ze bruisten van energie. Twee speeldagen later ziet de wereld er boven de Arteveldestad compleet anders uit. Weg titel. De tweede plek zal al straf genoeg zijn.

Te veel spelers bleven onder hun niveau. Alleen Kalinic is na vier wedstrijden in play-off 1 nog vrij van alle zonden

Goede Genkse organisatie

Een shockeffect hoopte hij te creëren, coach Vanderhaeghe, door Dejaegere en Janga tijdens de rust in de kleedkamer te laten - Esiti zat al op het strafbankje, ergens in het vak 122, na zijn teleurstellende prestaties tegen Club en Standard. Ook Kalu kreeg een vingerwijzing: hij startte op de bank. Verrassend. Na 45 minuten moest Kalu het boeltje wel komen redden. Dan grijns je eens, als voetballer.

Nu, ook met Kalu bleef Genk probleemloos overeind. Niet dat Pozuelo en maats zo goed waren, maar de organisatie stond er. En tussen de slordigheden door kreeg Genk enkele goede kansen om Charleroi verder achter zich te laten. Trossard krulde net voor de pauze evenwel naast, Karelis faalde oog in oog met Kalinic, Seck zag zijn kopbal net voor de lijn doodvallen en ook Pozuelo geraakte in blessuretijd niet voorbij de Gentse octopus. Coach Clement schudde eens met zijn hoofd. Genk blijft achter met vijf op twaalf. Dat is karig, gezien hun prestaties. Genk verdiende een punt in Brugge, had moeten winnen in Charleroi en deed ook gisteren zichzelf tekort.

Dat AA Gent na die zes op zes tegen Anderlecht en Club amper één puntje heeft gesprokkeld uit het tweeluik Standard-Genk, heeft het alleen aan zichzelf te wijten. Te veel spelers bleven onder hun niveau. Alleen Kalinic is na vier wedstrijden in play-off 1 nog vrij van alle zonden. De rest mag zich eens bezinnen. Het feit dat Gent opnieuw niet wist te scoren en net als tegen Standard maar één keer tussen de palen trapte - Andrijasevic in minuut 79 - is zorgwekkend.

Er wordt vandaag in de Ghelamco Arena niet meer naar Club Brugge gekeken, wel naar de uitkomst van Standard tegen Anderlecht. Ivan De Witte en Michel Louwagie gruwelen nu al van het idee dat de achterstand op paars-wit na vanavond vijf punten kan zijn.