© BELGA

Arbeiders Philips Lighting kamperen om als eerste ontslag te krijgen

Een dertiental werknemers van Philips Lighting in Turnhout heeft de nacht doorgebracht aan het bedrijf om zeker te zijn van een vrijwillig ontslag. Verschillenden onder hen hebben al ander werk gevonden.

Hans Otten

Ouders die kamperen voor de schoolpoort omdat ze zeker willen zijn dat hun kind naar de school van hun voorkeur kan gaan, is bijna een vertrouwd beeld. Personeelsleden die bij de bedrijfspoort bivakkeren zodat ze zeker deel uitmaken van de aangekondigde afvloeiingen, lijkt toch een beetje de wereld op zijn kop.

De directie van Philips Lighting kondigde in november vorig jaar aan dat de onderneming in Turnhout verder moet afslanken met 49 arbeiders en 29 bediendes, 10% van het personeelsbestand. Maandag startte de intekenperiode voor het vrijwillige vertrek. Zowat dertien mensen brachten daarom zondag de nacht door aan de poort om er zeker van te zijn dat ze daarbij zouden horen.

“Eén persoon is er afgelopen donderdag al mee begonnen, de volgende dagen kwamen er nog enkele collega’s bij”, klinkt het in vakbondskringen. “Het merendeel heeft zich gewoon in de loop van zondag bij de kampeerders aangesloten. Je moet je daar trouwens geen tentenkamp bij voorstellen. De mensen konden gewoon binnen in de bedrijfsgebouwen en hebben overnacht in de gangen. Ze hadden alle voorzieningen, zoals douches, bij de hand. Sommigen hebben zondag uit verveling zelfs twee keer gedoucht.”

Eieren voor hun geld

Voor de werknemers is het de zoveelste herstructurering in een lange rij. Enkele mensen hadden intussen al ander werk gevonden en wilden op deze manier zeker zijn dat ze bij de vrijwillige ontslagen zouden zitten. Anderen willen niet langer in onzekerheid toekijken hoe hun werkgever, die tien jaar geleden nog 2.400 personeelsleden telde, de productie verder afbouwt. Ze kiezen eieren voor hun geld, nu de economie weer sterk aantrekt en er volop technische vacatures zijn.

“Het is niet de eerste keer dat er mensen overnachten bij Philips om ontslagen te worden, we hebben dat de laatste drie à vier jaar al enkele keren zien gebeuren. Maar het ging nooit om zoveel mensen als nu. Dat heeft te maken met het feit dat er een verdeelsleutel is afgesproken over het aantal vrijwillige en gedwongen ontslagen. Als je al ander werk hebt, is het logisch dat je bij de eerste groep wil zitten”, zegt een vakbondsman.

De directie van Philips Lighting wenst niet op het fenomeen te reageren. “We vinden het goed nieuws dat er voor het vrijwillige vertrek kandidaten blijken te zijn”, klinkt het. “De interesse is het resultaat van het beleid om zo weinig mogelijk mensen uit de boot te laten vallen bij de herstructurering. Daarbij wordt al enkele jaren intensief geïnvesteerd in loopbaanbegeleiding. Het aantal mensen dat een nieuwe job heeft op het moment van ontslag, is daarmee gemaximaliseerd.”