© BELGA

ANALYSE. “Genk brengt mooiste voetbal, Standard is de verrassing”

Play-off 1 is halfweg. Iedereen heeft iedereen een keer ontmoet. Dus is het tijd voor een balans. Standard en Genk springen er, wat onze analist Jacky Mathijssen betreft, bovenuit. “Ik had deze veerkracht van de Rouches niet verwacht” en “Genk brengt het mooiste voetbal in deze play-offs”, dat is de samenvatting van zijn betoog.

Roger COX

Standard: de verrassing (10/15)

“Na de bekerzege en na de nederlaag in Genk ging ik ervan uit dat de Rouches freewheelend naar het einde zouden gaan. In de Luminus Arena kreeg je de indruk dat ze zich een beetje verontschuldigden voor de manier waarop ze de beker hadden gepakt. Daarom verbaast het me dat Standard in de andere matchen een heel ander gezicht toonde. Chapeau. Is de geruchtenstroom rond Preud’homme de trigger geweest? Moeilijk te zeggen, maar je merkt dat de wil er is om er nog iets van te maken. Als je in Brugge drie keer terugkomt na een achterstand, getuigt dat van veel ambitie. Zeker Edmilson heeft punten gescoord. Ik begrijp zijn zure reactie op zijn vervanging. Maar hij heeft op zijn sjiek gebeten en achteraf nog een professioneel interview gegeven. Ik ben benieuwd hoe het Luikse verhaal gaat eindigen. Stel dat Sa Pinto moet vertrekken als hij na de beker ook nog die tweede plaats pakt. Dan zullen er toch wenkbrauwen worden gefronst.”

KRC Genk: het mooiste voetbal (8/15)

“Ik zag zaterdag een knappe match van Genk. Het nam de maat van Anderlecht op alle vlakken. En dat zonder penalty! Wat die fase betreft, verwijs ik even naar vorige week. Ik zei toen dat het nooit penalty mag zijn tenzij er sprake is van een overduidelijke overtreding. Verder was ik van oordeel dat de VAR ook mocht ingrijpen als er geen sprake was van een clear error van de ref. Hebben ze mijn mening gevolgd? Feit is dat ik blij ben met wat er in Genk gebeurde. Ik vond het geen strafschop. Maar tegelijkertijd kan je stellen dat de ref zich niet echt vergist had, want je kon over die fase discussiëren. Dat de VAR toch ingreep, juich ik toe. Dat ze zich bij Genk daar niet door hebben laten afleiden, vind ik nog knapper. Vrijdag komt Club Brugge op bezoek. Als die match ook nog gewonnen wordt, is dit Genk onderweg naar iets heel moois.”

Club Brugge: feest uitgesteld (7/15)

“Voor Club Brugge is er ondanks het puntenverlies tegen Standard weinig aan de hand. Het feest is gewoon wat uitgesteld. Al is het wel vervelend dat ze het lieten schieten, terwijl ze er zo dichtbij waren. Iedereen was ervan overtuigd dat bij winst de buit binnen was. Nu moeten ze nog vol aan de bak in Genk. Als er vrijdag verloren wordt, wordt het wel een ander verhaal. Dan wordt de voorsprong kleiner.”

AA Gent: door de mand gevallen (7/15)

“AA Gent is de voorbije week door de mand gevallen. Slechts 1 op 9, daar hadden ze na de uitstekende start geen rekening mee gehouden. Ik heb het gevoel dat de logica gerespecteerd wordt. Op het einde van de reguliere competitie hadden de Buffalo’s het geluk aan hun kant. Daarna volgden zeges tegen Anderlecht en Club Brugge. Daardoor zijn ze te ambitieus gaan denken. Standard en Genk drukten hen weer met de neus op de feiten. In Charleroi werden een aantal wissels doorgevoerd, een teken van onvrede over de gang van zaken. Ook dat pakte niet goed uit. Tja, dan is de twijfel groot.”

Anderlecht: niet goed genoeg (6/15)

“Anderlecht loopt niet over van vertrouwen en moest in Genk zijn meerdere erkennen. Hein Vanhaezebrouck kan in deze omstandigheden niets anders doen dan de troepen bij mekaar houden. Wat paars-wit vooral mist, is balvastheid in de voorhoede. Je ziet weinig verticale passes, want voorin houden ze de bal toch niet vast. Ook achteraan zitten ze met een probleem. Doelman Sels heeft veel kwaliteiten, maar in Luik en in Genk slikte paars-wit door zijn toedoen twee vermijdbare goals. Kortom, Anderlecht is niet goed genoeg. ”

Charleroi: schiet net tekort (4/15)

“Als ex-Carolo verheugt het me dat Charleroi de rug gerecht heeft tegen Gent. Je zal mij niet horen zeggen dat de Zebra’s niet thuishoren in play-off 1. Dat is wel degelijk het geval. Maar tegelijk schieten ze iets tekort ten opzichte van de concurrenten. Geen schande, want al die clubs hebben een veel hoger budget. Ik denk dat de andere ploegen gerust kunnen zijn. Ze zullen op z’n minst kunnen uitkijken naar een duel met de winnaar van play-off 2. Voor Charleroi is dat net te hoog gegrepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer