© BELGA

Vlaamse regering maakt 1,5 miljoen euro vrij voor geestelijk gezondheidscentrum in Lviv in Oekraïne

De Vlaamse regering trekt 1,5 miljoen euro uit voor de bouw van een geestelijk gezondheidscentrum in de stad Lviv, in het westen van Oekraïne. Het centrum moet mentale hulp bieden aan oud-krijgsgevangenen en personen die in het kader van de Russische bezetting te maken hebben gekregen met marteling of met gewelddadige behandeling. Dat maakt minister-president Jan Jambon (N-VA) zaterdag bekend.

blg
Bron: Belga

In Lviv werd Unbroken opgericht, een nieuw nationaal rehabilitatiecentrum. Het is bedoeld om de tienduizenden mensen die gewond raakten in de oorlog met Rusland medische zorgen te verlenen en hen opnieuw te helpen integreren in de Oekraïense samenleving.

Om die humanitaire hub in het westen van het land te ondersteunen, maakt de Vlaamse regering 1,5 miljoen euro vrij voor de bouw van een geestelijk gezondheidscentrum. “Begin vorig jaar was ikzelf in Lviv om een hulpkonvooi in samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen te begeleiden. (...) Ik kon ter plaatse vaststellen hoe cruciaal humanitaire hulp is voor een volk in vreselijke oorlogsomstandigheden. Ook Vlaanderen zelf heeft donkere oorlogstijden gekend. Gelukkig waren er toen ook mensen en volkeren die ons hielpen overleven”, zegt Jambon.

Het gebouw moet begin 2025 gebruiksklaar zijn en zal veertig hospitaalbedden tellen. Jaarlijks zullen er tot 1.000 patiënten kunnen worden behandeld.

Vrijdagavond werd in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, voorafgaand aan het openingsconcert van het stadsfestival Lunalia, een symbolische cheque overhandigd aan een delegatie van de stad Lviv die in Mechelen op werkbezoek is. “Unbroken is een unieke plek waar volwassenen en kinderen die getroffen zijn door de oorlog medische zorg kunnen ontvangen”, zegt burgemeester Andriy Sadovyi van Lviv. “Intussen vervaardigen we zelfs onze eigen prothesen voor slachtoffers van de oorlog, maar evengoed voorzien we psychologische hulp aan gewonde en getraumatiseerde militairen en burgers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER