Luister naar

SGP is een oude maar kwieke partij

Nieuws
De SGP viert en herdenkt haar honderdjarig bestaan. Premier Mark Rutte roemt de partij om haar ‘open en constructieve houding’.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
zaterdag 21 april 2018 om 22:38
Minister-president Mark Rutte voert het woord tijdens de jaarlijkse partijdag van de honderdjarige SGP.
Minister-president Mark Rutte voert het woord tijdens de jaarlijkse partijdag van de honderdjarige SGP. anp / Lex van Lieshout

Nieuwegein

De rode loper met het logo van de jubilerende partij ligt uitnodigend uitgerold. De duizend partijgangers die de SGP-jubileumdag bezoeken, worden een beetje als ster binnengehaald. Binnen wacht de koffie met een muffin, getooid met hetzelfde feestelijke logo.

Premier Mark Rutte is eregast en spreker op de bijzondere editie van de SGP-partijdag. Hij maakt grapjes over het logo en zegt dat het van een afstandje lijkt alsof er 1000 jaar staat. Het deed hem – de hervormde jongen die Rutte ook is – even denken aan Metusalem, de oudste mens uit de Bijbel met zijn 969 jaar.

Rutte, even stemmig in het zwart als de meeste SGP’ers in de zaal, doet met zichtbaar genoegen wat van hem verwacht wordt. Hij feliciteert niet slechts de eeuweling, maar spreekt warme woorden over de partij, waarmee hij, sinds hij premier is (2010), hartelijk samenwerkt. Een samenwerking die hij hard nodig heeft om kabinetsplannen en begrotingen aan een Kamermeerderheid te helpen.

Tijdens de feestelijke partijdag, met veel samenzang, wordt het gedenkboek Politiek bij een geopende Bijbel gepresenteerd. Rutte varieert op die titel en zegt dat voor hem de SGP staat voor ‘open en Bijbel’. De principes van de partij worden gecombineerd met een ‘positieve grondhouding’. Met die open houding is de SGP in staat ‘verstandige voorstellen van anderen’ op waarde te schatten. Ruttes uitspraak is daarmee ook een dankwoord voor bewezen diensten in de afgelopen jaren. Ook ziet feestredenaar Rutte in de SGP een aantal kenmerken, zoals wijsheid, rust, humor en relativeringsvermogen, die in een gepolariseerde politieke omgeving goed van pas komen.

Namens alle politieke partijen mag ChristenUnie-voorzitter Piet Adema de SGP gelukwensen. Adema ging voor zijn speech te rade bij het hilarische verhaal dat Godfried Bomans schreef over de honderdjarige. Kwiek en kras zijn de woorden die passen bij de partij die het eeuwfeest viert. Als persoonlijke noot voegt Adema de partij toe dat zij ook de komende tijd mag putten uit de ‘geest van kracht, liefde en bezonnenheid’ waarvan de apostel Paulus spreekt in zijn brief aan Timoteüs.

Israël

SGP-partijleider Kees van der Staaij viel in zijn speech terug op Psalm 124, waarin dankbaarheid wordt getoond voor Gods bescherming van het volk Israël. De SGP-voorman knoopte die dankbaarheid vast aan een politiek speerpunt van zijn partij, de onvoorwaardelijke steun aan het vaak bedreigde en gehate land Israël. Hij kondigde aan dat hij het kabinet-Rutte ‘krachtig zal blijven aanspreken op een pro-Israëlkoers’. Waarmee Van der Staaij maar wilde zeggen dat de SGP-steun aan het kabinet wel tot iets moet leiden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’

Tjibbe Joustra deed onderzoek naar de misstanden bij interlandelijke adoptie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering een afbouwplan maakt.

Tweede Kamer wil dat Nederland toch helemaal stopt met buitenlandse adoptie

Buitenlandse adoptie moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt de regering daarmee aan de gang te gaan. Dat is opvallend, want twee jaar geleden koos het kabinet ervoor dat adoptie wél doorgang vond.

Geert Wilders (PVV) na afloop van de vervolggesprekken met informateurs Dijkgraaf en Van Zwol en de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Wilders hoopt dat de kabinetsformatie nog gered kan worden, Yesilgöz verbouwereerd over weglopen

Een dag nadat hij boos was weggelopen van de onderhandelingstafel hoopt Geert Wilders dat de formerende partijen dinsdag een manier vinden om de kabinetsformatie weer op de rails te krijgen. Ondertussen toont de VVD zich verbouwereerd over de actie van de PVV-leider.

De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'