© Tom Palmaers

Politie spot met klacht over hondenplas: “Moet je met een gieter gaan wandelen?”

“We zijn die processie van plassende honden beu”, zegt Tongenaar Eddie Niesten, die klaagt dat de politie de urinevlekken van honden op de gevels in zijn straat niet serieus neemt. De politie van Tongeren is het daar niet mee eens. Feit is wel dat er in Limburg amper GAS-boetes worden uitgereikt voor achtergelaten hondenpoep.

Koen SNOEKX

“Mogen wij uw respect en fatsoen vragen om uw hond niet tegen de gevel te laten plassen”, staat er te lezen op een papier achter de ruit van een winkelpand in de Henisstraat in Tongeren. Ondergetekend: Eddie Niesten. “Ik heb deze tekst hier niet voor niets uitgehangen”, zegt Eddie, terwijl hij verschillende urinevlekken op de gevels van huizen in zijn straat aanwijst. “Elke dag passeert hier in de straat een processie van plassende honden. Vooral ’s morgens en ’s avonds zie ik hier aan de lopende band mensen - vaak oudere vrouwtjes - hun hond uitlaten en hun beestjes tegen de gevels laten plassen. Ik heb helemaal niets tegen honden, maar de stank van de urine is echt geen pretje. We hebben hier overigens niet alleen last van plassende honden. Regelmatig blijven hier ook hondendrollen achter. Ik heb dit al aangekaart bij de gemeente, maar daar nemen ze mijn klacht niet serieus.”

Gieter

De politie van Tongeren ontkent ze dat ze geen aandacht besteedt aan de overlast van uitwerpselen van honden. “We doen op regelmatige tijdstippen acties op hondenpoep”, zegt Guy Duchateau, commissaris van de politie van Tongeren. “Zo plannen we bijvoorbeeld in het najaar nog een grote actie waarbij we een hele week streng gaan controleren op baasjes die uitwerpselen van hun hond achterlaten.” Volgens Duchateau schreef de politie van Tongeren hiervoor ook al GAS-boetes uit. “Al blijft dat heel moeilijk omdat je de hondeneigenaar al op heterdaad moet betrappen.”

Duchateau heeft wel zijn bedenkingen bij de klacht over het urineren van honden tegen gevels. “We kunnen honden toch niet gaan verbieden om te plassen. En daarbij: het is ook quasi onmogelijk om urine van een hond op te kuisen. Of moeten we mensen dan gaan verplichten om een gieter met water mee te nemen als ze met hun hond gaan wandelen? Ik pleit er dan ook voor dat mensen zelf naar oplossingen zoeken om dit probleem op te lossen. Strooi bijvoorbeeld wat peper tegen uw gevel, dan blijven de honden wel weg.”