Veertiger die meisje (13) meelokte en verkrachtte, krijgt 7 jaar cel: “Ging op uiterst perverse manier te werk voor eigen seksueel plezier”

Justitiepaleis Brussel.© Chris Verhaeghe

Asse -

Een veertiger die een 13-jarig meisje naar zijn woning meelokte en haar daar verkrachtte, is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot zeven jaar cel. Het is al de derde keer dat de man voor gelijkaardige feiten terecht stond. De voorbije twee keer kwam hij er telkens vanaf met een straf met probatie-uitstel.

Chris Verhaeghe

De man had zich op sociale media voorgedaan als een twintiger en op die manier contact gezocht met een 13-jarig meisje uit Asse. De man overtuigde het meisje om te spijbelen, waarna hij haar op 9 mei 2023 oppikte, vlak nadat haar moeder het kind had afgezet aan de schoolpoort.

Eenmaal thuisgekomen merkte de moeder via de Family Link-applicatie op haar smartphone dat haar dochter zich niet op school bevond. Even later volgde ook een bericht vanuit de school om de afwezigheid van het meisje te melden. De vader van het kind keek daarop de gsm-gegevens van zijn dochter na, waaruit bleek dat er veel contact was met één bepaald telefoonnummer.

LEES OOK. Meisje (13) meegelokt en verkracht, ouders kunnen erger voorkomen door tracking-app: veertiger was al twee keer veroordeeld

Politie en parket waren meteen gealarmeerd, want het gsm-nummer bleek gelinkt te zijn aan een veertiger die al twee keer veroordeeld was voor het seksueel misbruik van kinderen. Zo was de man in 2011 in Brugge veroordeeld tot 1 jaar cel met probatie-uitstel voor de verkrachting van een minderjarige en voor het bezit van beelden van seksueel kindermisbruik. In 2018 werd hij opnieuw veroordeeld voor gelijkaardige feiten in Hasselt, waar hij twee jaar cel met probatie-uitstel kreeg. (Lees verder onder het kadertje)

Het 13-jarige meisje kon uiteindelijk gelokaliseerd worden in het Waalse Péruwelz, waar de verdachte woonachtig was. De man kon kort nadien door de politiediensten worden klemgereden op de autosnelweg, met het kind op de passagiersstoel. Het slachtoffer bleek toen al verkracht te zijn.

De rechtbank was streng voor de beklaagde, die ditmaal geen gunstmaatregel kreeg toegekend. “De verdachte heeft in het verleden al tweemaal de kans gekregen om een behandelingsplan op te stellen”, klonk het in het vonnis. “Dat hij dat niet heeft gedaan, toont zijn gebrek aan schuldbesef aan.”

Precaire situatie

“De handelingen van de beklaagde zijn bijzonder laakbaar en hij vormt een gevaar voor de openbare veiligheid. Hij ging om een perverse manier te werk door zich op sociale media uit te geven voor een 28-jarige man, om het vertrouwen te winnen van een jong meisje dat zich in een precaire situatie bevond. De beklaagde was ook enkel uit op zijn eigen seksuele voldoening.”

De rechtbank legde de man uiteindelijk zeven jaar cel, met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van vijf jaar. “Het opleggen van probatievoorwaarden heeft geen enkele zin”, aldus de rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen