“Een kleine rekening voor een grote sociale return”

Overal in Arendonk ruikt het zondag naar versgebakken wafels. Voor het jaarlijkse ­Sint-Katriena ­stellen tientallen buurtverenigingen in hun straat een wafel- en chocomelkkraampje op. Om de ­zingende ­kinderen te ­trakteren, maar ook om nog eens warm en gezellig samen te zijn met de ­buren.

EDDY MEULEMANS

Zoals elders in Vlaanderen Driekoningen of Nieuwjaar gezongen wordt, zo gaat de jeugd in Arendonk elk jaar op 25 november van deur tot deur voor Sint-Katriena. Vanaf klokslag 18u lopen honderden kinderen door de straten, gewapend met een lampionnetje en een ­grote plastic zak. Overal waar ze aanbellen, overvallen ze de bewoners door uit volle borst “Sinte-Katriena, fille fille mina, kjeske vur ne cent” te zingen in ruil voor koeken, chips en snoep.

Iedereen in Arendonk, jong en oud, kent het lied Sint­-Katriena uit het hoofd. Het is uitgegroeid tot een lokale hymne: de Brabançonne van de Arendonkenaren.

Kraampjes op 29 plaatsen

Op 29 plaatsen in het dorp staat zondag een kraampje opgesteld waar buurtbewoners verse wafels bakken voor de zangertjes. Bloem, boter en eieren konden ze vooraf gratis bestellen bij de ­gemeente, die daarvoor een ­speciaal Sint-Katrienabudget heeft vrijgemaakt. Ook de chocomelk is op kosten van het ­gemeentebestuur. “Het is een ­grote bestelling geworden van in totaal 753 euro, maar onze ­financiële inbreng is een peulschil voor de sociale return die we ­ervoor terugkrijgen, want de ­wafel- en chocomelkkraampjes brengen mensen in de wijken of straten samen in een toffe en aangename sfeer”, zegt plaatsvervangend schepen van Buurtwerking Rob Blockx (CD&V).

Het boodschappenlijstje waarmee de Arendonkse vrijetijdsambtenaar naar de lokale supermarkt ging, leverde drie volle winkelkarren met bakingrediënten op: 106 kilo bloem, 68 kilo ­boter, 71 kilo suiker, 1.044 eieren en 402 liter chocolademelk.

Aparte bevoegdheid

Dat een kinderfeest als Sint­Katriena een heel dorp blijft beroeren en zo een warmere buurtwerking stimuleert, stemt ook buurtschepen Rob Blockx gelukkig.

“Beter een goede buur dan een verre vriend, hoor je weleens. Wij zijn blij dat we zes jaar geleden de beslissing genomen hebben om van de buurtwerking een aparte bevoegdheid te ­maken. Mensen verbinden is veel krachtiger dan ze verdelen of polariseren. En waar kun je beter verbinden dan in je buurt? Sint-Katriena draagt daar zeker toe bij, maar ook onze buurtbabbelbank.”

Gratis levering aan huis

De buurtbabbelbank (BBB) is een reusachtige zitbank van zes meter in de vorm van een halve cirkel waar twintig buren tegelijk op kunnen zitten. Het collectieve zitmeubel, waarmee Arendonk overigens al een nationale prijs gewonnen heeft, is een nieuw idee dat stoelt op een oude traditie. “Vroeger zag je bij mooi weer op elke hoek van de straat mensen samen op een bankje zitten om gezellig te buurten”, vertelt Blockx. “Die mooie gewoonte van weleer wilden wij met onze buurtbabbelbank nieuw leven inblazen om zo de mensen weer dichter bij elkaar te brengen.”

De gemeente leent de BBB op verzoek gratis uit aan haar inwoners, inclusief levering aan huis. Tal van buurtcomités lieten de bank al overkomen, meestal voor een straatbarbecue of een ander buurtfeestje. “Geregistreerde buurtverenigingen kunnen voor hun buurtactiviteiten ook een speciale gemeentelijke subsidie aanvragen, tot maximaal 75 euro. Zo hebben we vandaag al 52 ­officieel geregistreerde buurtverenigingen in ons dorp. Een ­grandioos succes waarvan we zes jaar geleden alleen maar konden dromen. Onze buurtschepen Joke Segers (die tot volgende maand nog met moederschapsrust is, red.) heeft de buurtwerking op de kaart gezet in Arendonk”, zegt haar plaatsvervanger trots.