Direct naar artikelinhoud
Nieuwszonnecrème

Kruidvat en Testaankoop vechten zonnecrème-oorlogje uit, maar wie heeft gelijk?

Beeld ter illustratie.Beeld ThinkStock

Beschermt de zonnecrème van Kruidvat met factor 50 of niet? Testaankoop en Kruidvat kibbelen over testresultaten, maar volgens dermatoloog Thomas Maselis maakt het niet veel verschil. ‘Het verschil in bescherming tussen beide is minimaal.’

Met de zomer stilaan in aantocht onderzocht Testaankoop zoals elk jaar opnieuw een resem zonnecrèmes. Uit de tests bleek dat vier crèmes de beloofde factor 50 of 50+ niet halen. Nivea Sun Kids ultra protect & play SPF 50+, Solait (Kruidvat) Hydra 24h sunmilk SPF 50 en Cien Sun (Lidl) Kids sun protect cream SPF 50 bieden volgens de consumentenorganisatie slechts een beschermingsfactor 30 tegen UVB-stralen. De Decathlon Roll on solairesun mineral SPF 50+ zou dan weer onvoldoende beschermen tegen UVA-stralen. “Wanneer zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven, kun je sneller verbranden, en verhoogt het risico op huidkanker”, schrijft Testaankoop.

Slecht nieuws voor de verkopers, want de goedkeuring van Testaankoop kan voor meer verkoop zorgen. Vorig jaar kwam Action bijvoorbeeld als beste uit de bus, waarna de zonnecrèmes snel waren uitverkocht.

Kruidvat was er dan ook als de kippen bij om de resultaten van Testaankoop te betwisten. Volgens de winkelketen staan die “haaks op de uitkomsten van onderzoeken die Kruidvat door erkende laboratoria heeft laten uitvoeren. Hierbij is dezelfde methodiek gehanteerd als door Testaankoop. Testen met exact hetzelfde product lieten een beschermingsfactor zien die ruim boven factor 50 ligt.”

Lees ook

‘Geen enkel kankertype nam de voorbije decennia zoveel toe als huidkanker’: waarom alleen zonnecrème smeren niet helpt

Wie heeft er nu gelijk? Dat is moeilijk te beoordelen, zegt Thomas Maselis, dermatoloog en oprichter van Euromelanoma, een netwerk van dermatologen dat zich inzet voor huidkankerpreventie. “Een product krijgt normaal een CE-label met een bepaalde factor na een test door een onafhankelijk laboratorium. Hier heb je dan nog tests van twee andere laboratoria. Ik kan niet zeggen wie het meest juist is.”

Belangrijker is, zegt Maselis, dat het er op zich ook niet zoveel toe doet of het nu factor 30 of 50 is. “Factor 50 laat twee procent van het UV-licht door; factor 30 laat 3,3 procent door. Ook met die laatste word je dus nog altijd goed beschermd. En zonnecrème met factor 30 smeren is sowieso nog altijd veel beter dan geen zonnecrème smeren.”

De labotests zijn bovendien vrij artificieel, licht Maselis toe. “Proefpersonen krijgen per vierkante centimeter huid twee milligram zonnecrème aangebracht. Alleen, niemand doet dat. Voor een volwassen man met twee vierkante meter huid kom je dan snel op 30 à 40 milliliter. Als je twee keer smeert, wat je om de twee uur moet doen, is je fles al bijna leeg.”

“Testaankoop heeft gelijk dat het moet kloppen wat op de fles zonnecrème beweerd wordt, maar ze moeten ook niet iedereen de stuipen op het lijf jagen”, meent dokter Maselis. “Het belangrijkste is vooral dat je genoeg en regelmatig smeert met een voldoende hoge factor. Als je dat doet, zal je je huid goed beschermen tegen de zon.”