“We hebben al enkele jonge talenten ontdekt”, zegt meester Stef Van Gorp (links achteraan).© RR

Kinderen leren op school in zestien weken instrument bespelen: “Blazersklas bestaat in andere Europese landen al heel wat jaren”

Arendonk/Retie -

Kinderen van het vijfde en zesde leerjaar in Arendonk leren op school in amper zestien weken een instrument bespelen. “In andere Europese landen maakt een ‘blazersklas’ al heel wat jaren deel uit van het leerplan. Wij zijn nu de eerste school in Vlaanderen die ermee begonnen is”, zegt directeur Stef Van Gorp van basisschool Atlantis in Arendonk.

Eddy Meulemans

De traditionele muziekles heeft in basisschool Atlantis in Arendonk tijdelijk plaatsgemaakt voor iets nieuws: een blazersklas. Dat betekent dat de vijfde- en zesdejaars iedere donderdag twee uurtjes repeteren onder begeleiding van twee masterstudenten van het conservatorium van Antwerpen. De trompetten, dwarsfluiten, klarinetten, saxofoons en andere blaasinstrumenten kregen ze gratis in bruikleen van drie lokale fanfares: de Wampegalm in Arendonk, de Heidegalm in Retie-Schoonbroek en het fusieorkest Westmalle.

Zonder enige voorkennis van muziek

“Een blazersklas is een educatief traject waarbij leerlingen opleiding krijgen van professionele muzikanten en meteen vanaf de eerste les in orkestverband een instrument leren bespelen”, zeggen de twee studenten Davy en Dauphine. “Het opzet van de blazersklas is dat de kinderen op een interactieve en plezante manier kennismaken met het bespelen van een blaasinstrument en zich ontwikkelen tot beginnend muzikant. Het einddoel is om, zonder enige voorkennis van muziek, na zestien weken samen een concert te geven.”

Miniconcert

Maandag is het zover. Het miniconcert vindt plaats om 15.30 uur in de speelzaal van de school in de Maaskens in Arendonk. Iedereen is welkom.

“Een blaasinstrument bespelen is goed voor de ontwikkeling van je hersenen, geeft je een extra taal om je emoties uit te drukken en biedt onze kinderen nieuwe kennis en vaardigheden die hen helpen om veerkrachtig in onze maatschappij te functioneren”

Stef Van Gorp

Schooldirecteur van basisschool Atlantis

Dat de twee conservatoriumstudenten hun masterproef uitgerekend bij Go! Atlantis in Arendonk volbrengen, is niet toevallig. “Via enkele lokale muziekverenigingen zijn de studenten bij ons terechtgekomen”, bekent schooldirecteur Stef Van Gorp. “Zo speel ik zelf al vele jaren op de trompet bij fanfare de Heidegalm in Schoonbroek. Ik ben er ook dirigent van het jeugdorkest. Deze blazersklas past perfect in ons schoolprogramma en bevat vele voordelen. Een blaasinstrument bespelen is goed voor de ontwikkeling van je hersenen, geeft je een extra taal om je emoties uit te drukken en biedt onze kinderen nieuwe kennis en vaardigheden die hen helpen om veerkrachtig in onze maatschappij te functioneren.”

Volgens meester Stef zijn ook de kinderen zelf uitermate enthousiast over de vernieuwende invulling van de les muzische vorming. “Velen kijken uit naar de wekelijkse repetities, maar we hebben ook al enkele jonge talenten ontdekt”, zegt hij.

Traditie in elk dorp

Zowel de schooldirecteur als de conservatoriumstudenten hopen stiekem dat hun project straks navolging krijgt in andere scholen in Vlaanderen. “Hopelijk kunnen we zo weer meer kinderen, jongeren en volwassenen warm maken om zich aan te sluiten bij muziekacademies, fanfares en harmonieorkesten”, zeggen ze. “Want muziekverenigingen zijn in elk dorp in Vlaanderen een traditie die wij als blaasmuzikanten en dirigenten graag in ere willen houden en ondersteunen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners