© Sven Van Haezendonck

Kerk trekt alle registers open voor afscheid kardinaal Danneels

Het was maandag meteen aanschuiven om de overleden kardinaal Danneels in Mechelen een laatste groet te brengen. Tot en met morgen kan dat nog. Voor zijn uitvaart wordt vrijdag de zwaarste klok van de Sint-Rombouts­toren 85 keer aangeslagen. Op het afscheid is mogelijk koning Filip aanwezig. De crypte waar de kardinaal wordt bijgezet, is al geopend.

Sven Van Haezendonck

Godfried Danneels stierf vorige week donderdag op 85-jarige leeftijd. Zijn begrafenis vrijdag vraagt een hele organisatie. Het aartsbisdom Mechelen-Brussel verwacht honderden aanwezigen, onder hen heel wat hoogwaardigheidsbekleders. Zo is er ook sprake van de komst van koning Filip. “Dat kunnen we niet bevestigen”, zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van het aartsbisdom. Het gerucht dat paus Franciscus naar de Dijlestad afzakt, spreekt hij tegen.

In de Sint-Romboutskathedraal zelf zijn de nodige voorbereidingen voor de plechtigheid vrijdag getroffen. De crypte onder het hoogkoor, waar al vijftien aartsbisschoppen begraven liggen, is geopend. “Kardinaal Danneels wordt er vrijdag bijgezet. Dat maakt deel uit van de plechtigheid”, vertelt Geert De Kerpel. Vlak voor de uitvaart wordt Salvator, met een gewicht van meer dan acht ton de zwaarste klok in de toren, exact 85 keer. aangeslagen “Precies evenveel als de leeftijd van de kardinaal”, zegt Bram Van der ­Auwera, beheerder van Sint-Rombouts.

Nog twee dagen groeten

De uitvaart begint om 11u, maar al van 9.30u tot 10.40u is er gelegenheid tot groeten. Nog tot en met woensdag, telkens van 15u tot 19u, zijn mensen ook welkom om Godfried Danneels een laatste groet te brengen in het aartsbisschoppelijk paleis op de Wollemarkt. In het paleis waar de kerkvader dertig jaar lang woonde en werkte, staat zijn sobere houten kist opgesteld in een van de ontvangstruimtes op de eerste verdieping.

Dat kardinaal Danneels nog erg geliefd was, toonde de belangstelling gisteren aan. Al van bij het begin om 15u was het aanschuiven, ook om een woordje te kunnen neerschrijven in het rouwregister. “Ik was ooit de buurman van de kardinaal. Ik had een goed contact met hem. Hij was een fijne man die ze oneerlijk hebben behandeld. Dat doet me tot vandaag nog altijd pijn”, zegt Mechelaar Marc Luyten.

Hij verwijst daarmee naar de ‘Operatie Kelk’ rond het pedofilieschandaal. “Die gebeurtenis heeft hem kapotgemaakt. Dat is de schuld van ­Vangheluwe. Hij had lijken in zijn kast hangen en hij had zich nooit bisschop mogen laten maken. Hij heeft zijn goede vriend, de kardinaal, bedrogen”, vertelt Luyten. Onder de gelovigen die gisteren kwamen groeten, waren er overigens heel wat Mechelaars. “Hij was toch een figuur in onze stad en in ons land die tot in Rome een grote rol heeft gespeeld. Ik vind het niet meer dan normaal dit afscheid mee te beleven”, zegt Irène Goossens.

Groeten in rolstoel

Ze heeft de kardinaal enkele keren ontmoet tijdens enkele concerten. “Bij mij kwam hij over als een rustig en bedachtzaam iemand, een man van weinig woorden en zeker geen tafelspringer”, stelt Irène Goossens. Jinette Vrancken (86) kwam naar het paleis in een rolstoel, vergezeld van een vriendin, Marcella Van Hout (82). “Ik ben blij dat ik hier toch kan zijn. Ik heb respect voor kardinaal Danneels. Hij was een eenvoudige, maar intelligente man. Hij was als een goede herder, een mens die het goed meende”, zegt ze.

Ze is ervan overtuigd dat het schandaal in de Belgische kerk Danneels tekende. “Ik denk dat hij er veel spijt van had dat hij daar misschien niet de goede beslissing heeft genomen. Dat moet voor hem heel moeilijk zijn geweest, vooral de schaamte over die zaak”, vertelt Jinette Vrancken.