Buitenland

Nederlandse influencer vervolgd voor ‘groepsbelediging’

Raisa Blommestijn© rr

Raisa Blommestijn, een Nederlandse voormalige presentatrice, wordt aangeklaagd voor het beledigen van mensen met een zwarte huidskleur. Op X had ze het over “negroïde primaten”. Ook als presentatrice kwam ze al voor gelijkaardige opmerkingen in opspraak.

wle

Het Nederlandse Openbaar Ministerie meldt dat “een 30-jarige vrouw uit Voorburg” vervolgd wordt voor een opmerking op sociale media. Het gaat wel degelijk om influencer Raisa Blommestijn, al wordt ze niet bij naam genoemd.

Het OM citeert wel de omstreden tweet: “Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien.” Ze wordt ook verdacht van smaad omdat ze iemand “kleuterneuker” noemde.

Zelf ziet Blommestijn de aanklacht als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. “Je hebt geen vrijheid van meningsuiting als het bekritiseren van politieke tendensen - zoals geweld van migranten, omvolking en massamigratie - je op een dagvaardiging komt te staan”, reageert ze op X.

Presentatrice

Blommestijn was tot januari presentatrice bij de omroep Ongehoord Nederland. Daar vertrok ze omdat ze haar account op X niet wou opgeven, wat ze een “poging tot censureren” vond.

De Nederlandse kwam eerder als presentatrice in opspraak omdat dat ze beelden van geweld door zwarte mensen toonde, volgens haar ”een minder belichte kant van racisme”. Ze gebruikte daarbij herhaaldelijk het n-woord. Uit onderzoek bleek ook dat er geen bewijs was dat het bij de getoonde beelden ging om racistisch geweld.