Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

Nieuws
Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.
anp
zondag 28 april 2024 om 03:10 aangepast 08:35
Afbeelding
beeld anp

De Amerikaanse president Joe Biden, een van de aanwezigen bij het diner, ontweek de protesten aan de voorkant door via de achterzijde het pand te betreden. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Biden stak tijdens zijn speech later op de avond de draak met zijn eigen leeftijd en maakte rivaal Donald Trump bij de komende presidentsverkiezingen belachelijk. "Ja, leeftijd is een probleem. Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een 6-jarige", grapte hij. "Leeftijd is het enige dat we gemeen hebben. Mijn vicepresident steunt me."

De president voorzag de pers van advies en riep hen "oprecht" op geen partij te kiezen. "Ik vraag jullie de ernst van het moment in te zien." Journalisten moeten zich in zijn ogen niet laten leiden door bijzaken die de politiek zijn gaan domineren. "Concentreer je op wat echt op het spel staat."

Sinds 2022 wordt het evenement, dat al honderd jaar bestaat, weer jaarlijks gehouden. Voormalig president Donald Trump liet het diner vanaf 2016 telkens aan zich voorbijgaan en daarna werd het Correspondents' Dinner meermaals door corona afgelast.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Universiteit van Amsterdam maandag weer open

De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

Afbeelding

EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

De cameravrouw heeft een 'ander verhaal' over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

Afbeelding

Nikkie de Jager deelt punten toch niet uit bij songfestivalfinale

Nikkie de Jager deelt toch niet namens Nederland de punten uit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. De visagiste vindt het niet goed voelen, vertelt ze in een videoboodschap die te zien was in de voorbeschouwing op de finale.

Afbeelding

Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

Afbeelding

Zeven aanhoudingen na aanval op pro-Palestijnse demonstratie

De politie heeft zeven personen aangehouden nadat deelnemers van een pro-Palestijnse mars werden aangevallen. Een groep van zo'n tien tegendemonstranten rende na afloop van de mars in op de groep pro-Palestijnse demonstranten op een hoek van het Museumplein in Amsterdam.

Afbeelding

EBU blijft ondanks demonstraties achter deelname Israël staan

De European Broadcasting Union (EBU) blijft ondanks de vele demonstraties achter de keuze staan om Israël te laten deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.