Gemeentebestuur laat oog vallen op legendarische discotheek Reflex

Van 6 tot 14 februari kan je online een bod uitbrengen op de voormalige discotheek Reflex in Westerlo. De instelprijs voor het gebouw met achterliggend zwembad bedraagt 470.000 euro.

Marc Peeters

Het gemeentebestuur van Westerlo is alvast geïnteresseerd en besliste de mogelijkheden tot aankoop van dit gebouw verder te onderzoeken. Schepen Tinne Wuyts (CD&V) heeft het pand recent bezocht samen met de jonge CD&V-gemeenteraadsleden Laura Tops en Marie Michiels. “De voormalige discotheek is helemaal ontmanteld, maar het gebouw dat ik uiteraard nog kende van talloze bezoeken in het verleden heeft potentieel als ontmoetingsruimte”, meent Wuyts. “We praten dan niet alleen over fuifmogelijkheden voor de jeugd maar ook over een reeks andere activiteiten die onze verenigingen organiseren. Uiteraard zal de financiële haalbaarheid van zo’n project een belangrijke rol spelen. Die zijn we nu in een sneltreinvaart aan het bekijken.”

Prijskaartje

Veel zal uiteraard al afhangen van het aantal geïnteresseerden dat straks deelneemt aan de internetveiling. Het discotheekgebouw met magazijn aan de Boskant 18 is volledig gelegen in een kmo-zone. De grote tuin met zwembad, gekend van de beach-party’s die er destijds werden georganiseerd, ligt deels in woonuitbreidingsgebied. De gezamenlijke grondoppervlakte van het aangeboden perceel bedraagt zo’n 3.370 vierkante meter.

“Bij de verdere onderzoeken en vooraleer een definitieve beslissing te nemen, zullen we nog contact hebben met de jongeren, de verenigingen die later mogelijk van het complex gebruikmaken en met de buurtbewoners”, zegt de schepen. “Het is niet de bedoeling iets te gaan opstarten dat alleen maar overlast met zich meebrengt.” Dat de biedingen al over drie weken online mogen geplaatst worden, zet uiteraard druk op de ketel. “Want bij het maken van een financiële afweging moeten we uiteraard ook rekening houden met de latere kosten voor de inrichting.”

Jeugdsentiment

De Reflex is met zijn in het oog springende gevel voor duizenden mensen uit de Zuiderkempen en verder daarbuiten een stuk jeugdsentiment. In december 2015 besliste de toenmalige uitbater Luc Verbeeck dat de tijd na 29 jaar rijp was om de draaiende discobollen stil te zetten. De boeken werden na een spetterende afscheidsparty neergelegd. De strenger wordende wetgeving, de stijgende personeelskosten en een inbraak waarbij de dieven het hadden gemunt op de ontvangsten van een beachparty bezegelden het lot van de legendarische danstempel.

“Er zijn daarna nog even overnemers gevonden maar lang heeft het allemaal niet meer geduurd” weet Tinne Wuyts. “Het zou mooi zijn als we de Reflex nieuw leven kunnen inblazen. Ook de ligging lijkt ons alvast zeer geschikt.”