Duizenden Hongaren protesteren opnieuw tegen ‘slavenwet’

© Reuters

© blg

© Reuters

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Duizenden Hongaren zijn zaterdag op straat gekomen uit protest tegen de zogenaamde ‘slavenwet’. Die wet houdt in dat arbeiders kunnen worden verplicht om tot 400 overuren per jaar te presteren, zonder dat ze daarvoor meteen moeten worden betaald. Werkgevers krijgen drie jaar de tijd om hun werknemers te betalen.

es

De slavenwet werd meer dan een maand geleden goedgekeurd in het parlement, waar de Fidesz-partij van Orban over de absolute meerderheid beschikt, en leidde meteen tot protesten. Het protest tegen de regeling is intussen uitgegroeid tot breder protest tegen het beleid van premier Viktor Orban. De protesten zijn ook overgeslagen van de hoofdstad Boedapest naar tientallen steden en gemeenten in het land. Op sommige plaatsen werden wegblokkades opgeworpen.

Politieke tegenstanders hebben de onenigheid gebruikt als een springplank voor andere kwesties. Ze roepen onder andere op om een einde te maken aan pro-Orban propaganda op sociale media en ze eisen acties tegen corruptie. Sommige politici hebben voorgesteld om samen te werken tijdens de gemeentelijke verkiezingen later dit jaar.

Volgens een nieuwe studie zijn vier op de vijf Hongaren tegen de wet, schrijft Bloomberg. ‘We willen dat de minister naar ons luistert en onze eisen luistert’, zei Laszlo Kordas, de leider van de Hongaarse vakbonden, in een video die hij voor de start van de betoging op Facebook plaatste.

Arbeidsmarkt

De vele protesten leggen belangrijke pijnpunten bloot van Orbans politiek: de Hongaarse arbeidsmarkt kampt met nijpende tekorten die mede veroorzaakt worden door arbeidsemigratie, maar de premier wil immigratie uiterst beperkt houden. Bovendien keert Orbans strijdleuze van de afgelopen jaren, dat Hongarije onder hem niet langer ‘een kolonie van het internationale grootkapitaal’ zou zijn, zich nu tegen hem.

De bonden dreigen er ook mee een algemene staking in te voeren. De laatste algemene staking in Hongarije dateert van dertig jaar geleden, aan het einde van het communistische tijdperk.