Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen in Turkije

Erdogan roept Turken in Europa op massaal op hem te stemmen bij vervroegde verkiezingen volgende maand

De Turkse president Erdogan heeft de Turken in Europa tijdens een bijeenkomst in de Bosnische hoofdstad Sarajevo opgeroepen massaal op hem te stemmen bij de vervroegde verkiezingen van volgende maand in Turkije. Hij riep de Europese Turken op zich ‘niet te laten verdelen’ door de landen waarin zij wonen.

Erdogan spreekt de 20 duizend aanhangers toe.Beeld EPA

Voor een gehoor van naar schatting 20 duizend juichende aanhangers zei Erdogan dat sommige Europese landen zich ‘schandalig’ gedragen tegenover Turkije en verdeeldheid proberen te zaaien in de Turkse gemeenschap. Volgens hem zullen de Turken sterker staan als ze een eenheid vormen.

Verkiezingscampagne

De manifestatie waarvoor duizenden Turken uit andere Europese landen naar Bosnië waren gekomen, vormt de aftrap van een verkiezingscampagne waarmee Erdogan de ongeveer drie miljoen kiesgerechtigde Turken in Europa hoopt te mobiliseren. 

Met zijn opmerking over het ‘schandalige’ gedrag van sommige Europese landen doelde Erdogan waarschijnlijk op landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk die hebben laten weten dat Turkse leiders niet welkom zijn om campagne te voeren.

Vorig jaar beschuldigde Erdogan Nederland van ‘fascistische’ praktijken nadat het een Turkse minister, die een verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam wilde houden, het land had uitgezet.

Aanhanger van Erdogan zwaaien met Turkse en Bosnische vlaggen.Beeld EPA

Goede band

Bosnië, dat vroeger deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, onderhoudt goede betrekkingen met Turkije. Tijdens de burgeroorlog in het vroegere Joegoslavië sympathiseerden de Turken met de Bosnische moslims en ook nu zijn er nauwe banden tussen de twee landen. Maar Erdogan waarschuwde dat ook de Gülen-beweging, die volgens hem achter de coup van twee jaar geleden tegen zijn regering zat, ‘zijn tentakels’ in Bosnië probeert uit te spreiden.

Volgens de Turkse president zouden er zelfs plannen zijn geweest een moordaanslag op hem te plegen tijdens zijn bezoek aan Sarajevo.