In Buitenpost stond het water 25 centimeter hoog.
Foto: @Nic_van_Ansem op X

25 cm water en een hageltapijt in Nederlandse dorp Buitenpost na zwaar onweer

In het Nederlandse dorp Buitenpost staan verschillende straten blank na een zwaar onweer met hagelbuien. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut heeft voor morgen code geel afgekondigd voor onweer in Friesland en andere provincies. 

Door extreme regen in de Nederlandse provincie Friesland is er heel wat wateroverlast. In het dorp Buitenpost staan verschillende straten blank en zijn huizen ondergelopen. Naast wateroverlast heeft de regio ook te maken met stevige hagelbuien.

Videospeler inladen...

Een kerk in het dorp is ontruimd. De 60 Oekraïners die er worden opgevangen, zijn tijdelijk naar een andere locatie gebracht.

Ook de benedenverdieping van een woonzorgcentrum in Buitenpost is ontruimd door de wateroverlast. 22 bewoners moesten tijdelijk verhuizen naar een andere plek in het gebouw.

Omrop Fryslân, de regionale publieke omroep van de provincie, heeft een foto gedeeld van een badkamer in het woonzorgcentrum. Daarop is te zien hoe er een massa hagelbollen uit het toilet komt.

De Veiligheidsregio van Friesland, een samenwerkingsverband van hulpdiensten en gemeenten, zegt dat de situatie in Buitenpost intussen onder controle is, maar waarschuwt dat er nog meer regen kan vallen in de regio en roept op om voorzichtig te zijn. "We houden het weer nog goed in de gaten", klinkt het op X.

Code geel

Het KNMI waarschuwt voor verdere onweersbuien morgen. Vooral het zuiden en het centrum van Nederland zullen getroffen worden. Daar geldt voor morgennamiddag en -avond code geel.

Het KNMI verwacht dat de buien van morgen zwaarder zullen zijn dan die van vandaag. Er is ook kans op hagel met een doorsnede tot 2 centimeter. Ook kunnen plaatselijk windstoten rond 70 kilometer per uur voorkomen.

Meest gelezen