© ward bosmans

Nagelstyliste, klant, buurman én buschauffeur vatten samen overvaller in de kraag: “Ik heb hem een duw gegeven en zijn arm vastgepakt”

Bij nagelstudio DKT Nailfashion op de Putsesteenweg in Mechelen kwam er woensdagnamiddag een overvaller over de vloer. Met de hulp van een koelbloedige klant, een aantal toevallige passanten en een alerte buur kon de dader snel door de politie worden gevat.

Ward Bosmans

Het was woensdagnamiddag, even over 16u, toen een man van middelbare leeftijd binnenstapte in de nagelstudio van Melissa Verbinnen (31) op de Putsesteenweg. De zaakvoerster was op dat ogenblik de nagels van haar klant Mieke Van Assche (60) aan het verzorgen. “De man kwam recht op ons af en zei in gebroken Nederlands: ‘Blijf klam en geef me uw geld’. Hij was ongewapend en daarom deed ik even of ik hem niet verstond en vroeg om dat nog eens te herhalen. Hij werd meteen zenuwachtig en graaide in mijn materiaalkoffertje. Met een soort priem die hij eruithaalde bedreigde hij ons.”

Mieke Van Assche liet niet zomaar begaan. Ze zei tegen de overvaller dat ze geen geld zouden geven en dat ze de politie zou bellen. “Ik ben van mezelf geschrokken dat ik dat deed, want voor hetzelfde geld sta je aan de grond genageld. Ik heb hem dan eerst een duw gegeven en heb daarna zijn arm vastgepakt.”

Meerijden met De Lijn

Van de verwarring die toen ontstond maakte Melissa gebruik om recht te staan en haar man, die in het appartement boven de zaak was, om hulp te roepen. Mieke kwam in een schermutseling terecht met de overvaller nadat hij had geprobeerd haar handtas te stelen. “Ik wou die handtas niet afgeven en heb mij verweerd. We vielen beiden op de grond. Mijn gsm viel uit mijn handtas en die heeft hij kunnen meenemen toen hij op de vlucht sloeg.”

Ondertussen was Steven Peeters (36), de echtgenoot van zaakvoerster Melissa, naar beneden gelopen. Hij ging meteen achter de overvaller aan. “Ik had niet eens schoenen aan. Ik ben hem op mijn kousen achterna gelopen. Er was toevallig een bus van De Lijn die passeerde. De buschauffeur zag alles gebeuren en probeerde de dader klem te rijden. Dat lukte net niet, maar hij bood mij wel aan om een klein stukje mee te rijden om de man te achtervolgen.”

Lift van voorbijgangster

Aan de overkant van de straat had de uitbater van pizzeria Tasty Pizza ook alles zien gebeuren. Hij sprong meteen in zijn wagen en zette eveneens de achtervolging in. Steven en zijn overbuur konden de man volgen richting Oude Baan. “Ik was ondertussen weer van de bus gesprongen. Een vriendelijke dame die toevallig met haar wagen passeerde, sprong mij nu te hulp. Ik sprong in haar wagen en samen met mijn overbuur van de pizzeria hebben we de man telkens kunnen klemrijden. Ondertussen had ik met de gsm van die vrouw de politie gebeld. De overvaller was helemaal in paniek en probeerde nog te ontkomen door mijn overbuur uit zijn wagen te sleuren. Gelukkig waren zijn deuren gesloten, maar zijn auto raakte wel beschadigd.”

De politie was snel ter plaatse en kon de overvaller inrekenen. Ook de gsm van Mieke werd terug gevonden. “Door de hulp van al die mensen konden we de vermoedelijke dader snel lokaliseren”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Mechelen-Willebroek. “Hij werd door onze mensen opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket.”

Nagels gebroken

Melissa en haar man Steven komen met de schrik weg, maar zijn vooral getroffen door het feit dat zoveel mensen spontaan te hulp schoten. “Een pluim ook voor de allochtone gemeenschap. Onze overbuur van de pizzeria is van Marokkaanse afkomst en later op de avond kwam er nog een Marokkaans meisje binnen. Zij had alles zien gebeuren, maar had niet durven ingrijpen. Ze had wel een foto van de dader genomen met haar gsm. Ze kwam vragen of ze ons daarmee kon helpen.”

Mieke Van Assche had door de schermutseling met de dader bijna al haar nagels gebroken. “Gelukkig heeft Melissa dat nog allemaal terug in orde gebracht”, lacht ze.