© ANP / ANP

DISCUSSIE. Antwerpse jeugdrechter kan binnenkort enkelband opleggen: een goed idee?

Antwerpse jeugdrechters kunnen binnenkort een enkelband opleggen aan jonge delinquenten. Het gaat om een proefproject dat na een jaar, mits een positieve evaluatie, stapsgewijs uitgerold over heel Vlaanderen.

red

Voor het eerst zullen de rechters van de Antwerpse jeugdrechtbank in de loop van de komende maanden elektronische monitoring kunnen opleggen aan jongeren die een delict plegen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De enkelband op zich is geen straf, maar wel een manier om de opgelegde voorwaarden, zoals therapie, beter op te volgen. Minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) beschrijft het als “een grote broer die meekijkt of ze naar school gaan en hun voorwaarden strikt opvolgen”.

LEES OOK. Antwerpse jeugdrechters zullen nu ook enkelband kunnen opleggen: “Zoals een grote broer die meekijkt”

De jeugdrechters kunnen de enkelband opleggen aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar voor een periode van minstens 3 tot maximum 6 maanden. Bij jongeren die verdacht worden van doodslag, moord of intrafamiliaal geweld, tienerpooiers of spilfiguren in drugshandel is de elektronische monitoring geen optie.

Als het project over een jaar positief geëvalueerd wordt, volgt een stapsgewijze uitrol over de andere Vlaamse gerechtelijke arrondissementen.

Wat vind jij van dit nieuwe project? Is het een goed idee? Waarom wel of niet?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER