Geert Wilders van de PVV (links) en Tom Van Grieken (rechts) van Vlaams Belang naast elkaar.

Zet coalitie met PVV in Nederland de deur open voor regeringsdeelname Vlaams Belang in ons land?

Regeren met een radicaal-rechtse partij, zoals in Nederland, is in België weinig waarschijnlijk. Dat zegt VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder nu Nederland met de PVV van Geert Wilders een rechts kabinet krijgt. Het regeerakkoord, met daarin onder meer een streng migratiebeleid, zou wel een invloed kunnen hebben op de Belgische politiek.

Witte rook in Den Haag vandaag, toen bekend raakte dat 6 maanden na de verkiezingen, Nederland een akkoord heeft bereikt over een nieuwe regering. In de coalitie zitten de partijen BBB, VVD, NSC Ă©n de radicaal-rechtse PVV van Geert Wilders, die als grootste partij uit de stembus kwam.

Dat er in Nederland is gekozen om met de PVV te besturen, wordt bij Vlaams Belang – de Vlaamse tegenhanger van de PVV – alvast positief onthaald. "De regeringsvorming in Nederland geeft hoop", klinkt het op X. "Het is een voorteken dat dit ook mogelijk is in Vlaanderen."

Maar of Vlaams Belang in ons land, net als de PVV in Nederland, ook mee zou kunnen besturen is voor Wetstraatwatcher Ivan De Vadder nog een groot vraagteken. "Om te beginnen moet je daarvoor eerst de verkiezingen winnen", zegt De Vadder in De Wereld Vandaag op Radio 1.

"We zijn nog een maand voor de verkiezingen en de peilingen geven inderdaad aan dat Vlaams Belang de grootste partij gaat worden, maar elke verkiezing heeft haar verrassing. De eerste voorwaarde is dat Vlaams Belang dus eerst de verkiezingen zal moeten winnen, net zoals de PVV dat in Nederland heeft gedaan."

Beluister: Het gesprek met Ivan De Vadder in De Wereld Vandaag

Verder gaat het er op politiek vlak in ons land op bepaalde vlakken anders aan toe dan bij onze noorderburen. "In Vlaanderen hebben we uiteraard een cordon sanitaire, een formele afspraak die zegt dat geen enkele partij in zee gaat met Vlaams Belang", aldus De Vadder. "Dat heb je niet in Nederland, ondanks dat de geest van zo'n cordon daar ook wel leefde."

"Daarnaast is er de complexiteit van ons politieke systeem, waarbij je verschillende niveaus hebt (federaal, gewest, gemeenschap..., red.), en het ene niveau het andere kan blokkeren. Zo zegt Paul Magnette van de PS letterlijk tegen de N-VA dat wanneer N-VA ooit zou samenwerken met Vlaams Belang op Vlaams niveau, de partij niet meer welkom is op federaal niveau. Die complexiteit heb je in Nederland helemaal niet."

Nochtans zit de PVV in Nederland wél in een coalitie met de VVD, een partij met een liberale signatuur. Maar dat in ons land de MR of Open VLD met Vlaams Belang zou samenwerken is volgens Ivan De Vadder bijna uitgesloten.

"Bij ons is er naast N-VA geen enkele partij die eraan denkt om samen te werken met Vlaams Belang, integendeel. Behalve Bart De Wever zeggen de kopstukken van de andere Vlaamse partijen al maanden dat ze dat zeker niet gaan doen."

Bart De Wever blijft met een dubbele tong spreken
Bart Verhulst, Wetstraatwatcher VRT NWS

Ook Wetstraatwatcher Bart Verhulst laat zijn licht schijnen op de houding van N-VA tegenover Vlaams Belang. "Bart De Wever blijft met een dubbele tong spreken. Langs de ene kant zegt hij niet te willen samenwerken met Vlaams Belang omdat de partij te radicaal is en omdat ze vrezen om op federaal niveau buitengesloten te worden."

Bekijk: Wetstraatwatcher Bart Verhulst in Het Journaal: "Den Haag is Brussel niet"

Videospeler inladen...

"Langs de andere kant wil N-VA de deur met Vlaams Belang ook niet volledig dichtdoen. De Wever wil een mogelijke samenwerking gebruiken als drukkingsmiddel ten opzichte van de andere partijen om ervoor te zorgen dat ze niet zonder N-VA in de federale regering stappen", aldus Verhulst.

Invloed

Een kopie van de Nederlandse formatie zit er bij ons niet aan te komen, zegt De Vadder, maar het Nederlandse regeerakkoord kan wel een invloed hebben op de Belgische politiek.

"In het nieuwe regeerakkoord in Nederland staat onder meer een veel strengere aanpak van het asielbeleid. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de rol van de openbare omroep en de financiering ervan. Dat zouden inspiratiebronnen kunnen zijn voor Vlaams Belang, maar ook voor andere partijen."

Mildere toon Vlaams Belang?

Wat mogelijk mee aan de overwinning van de PVV lag, is dat Geert Wilders in aanloop naar de verkiezingen een mildere toon aannam, waardoor er wel eens gegrapt werd met Geert Milders. Ivan De Vadder ziet zoiets nog niet bij Vlaams Belang.

"Op dit moment heeft Vlaams Belang nog altijd behoorlijk controversiële standpunten: vrouwen moeten kinderen krijgen voor hun 30e en er moet geld afgenomen worden van de openbare omroep. Ik heb de indruk dat Vlaams Belang voor een stuk zeker is van de zege en dus op dit moment geen toegevingen wil doen." 

Meest gelezen