FNV start petitie voor terugdraaien decentralisatie sociaal domein

Nieuws
Vakbond FNV start dinsdag een petitie om regelgeving rond zaken als jeugdzorg, inkomensondersteuning en ouderenvoorzieningen weer onder te brengen bij het Rijk. Nu zijn er volgens de vakbond op die gebieden te veel verschillen tussen gemeenten.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 06:05
Afbeelding
beeld anp

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt in de aankondiging van de petitie als voorbeeld de gemeente Vlissingen. Daar is volgens FNV ‘behoorlijk wat misgegaan in het sociaal domein’, waardoor inwoners die in naburige gemeenten recht zouden hebben op inkomensondersteuning, in Vlissingen achter het net visten. Jong: ‘Daarmee is het recht op voorzieningen een soort Postcodeloterij geworden. Als je geluk hebt en je woont in de juiste gemeente krijg je zorg en ondersteuning waar je recht op hebt. Woon je in de verkeerde gemeente, dan heb je pech.’

Sinds 2015 ligt het beleid voor een aantal sociale voorzieningen bij de gemeenten. De vakbond hoopt genoeg handtekeningen te verzamelen om het deels terugdraaien van die decentralisatie op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Jong geeft dinsdagmiddag in Den Haag het startsein voor de petitie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd.

Afbeelding

Aanhoudingen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

De politie heeft dinsdagavond meerdere mensen aangehouden bij een betoging in Den Haag. Honderden pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Macron en Scholz: Oekraïne mag doelen in Rusland aanvallen

Frankrijk en Duitsland vinden dat Oekraïne militaire doelen in Rusland moet kunnen aanvallen met westerse wapens, als van daaruit Oekraïne aangevallen wordt.

Afbeelding

VN: Suriname en Aruba kwetsbaar voor gevolgen klimaat

Zo'n 41 miljoen mensen in Latijns-Amerika en de Cariben wonen in gebieden waar ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, waarschuwt een VN-organisatie. Dat komt doordat ze in laaggelegen delen van het land wonen.

Afbeelding

VS blijven druk uitoefenen op Israël om burgers Gaza te sparen

De Amerikanen blijven druk uitoefenen op Israël om burgers in de Palestijnse Gazastrook te sparen bij het offensief tegen Hamas. Washington hamert er steeds op dat Israël de verplichting heeft 'het internationaal humanitair recht volledig na te leven, de impact van zijn operati..

Afbeelding

Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.