Een kerk met een bord ‘te koop’ in de voortuin, hoe voorkom je dat? ‘Schreeuw het van de daken: Help ons!’

Achtergrond
Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof?
Koos van Noppen
dinsdag 14 mei 2024 om 04:20 aangepast 06:57
De kerk van Onze-Lieve-Vrouwe ten Hemelopneming in Voorburg, die momenteel in de verkoop staat.
De kerk van Onze-Lieve-Vrouwe ten Hemelopneming in Voorburg, die momenteel in de verkoop staat. beeld Ad Huikeshoven – wikimedia

Drie scenario’s om kerksluiting te voorkomen

Zijn kerksluitingen onvermijdelijk? Nee, stelt Maarten Atsma, projectleider kerkgebouwen van de Protestantse Kerk in Amsterdam. Neem vijf jaar om serieus alternatieve scenario’s uit te werken, schrijft hij in Woord & Dienst.

Scenario 1: Probeer met de vaste gebruikers (lees: huurders) tot een nieuwe vorm van beheer te komen. Laat de verhouding verhuurder-huurder los en vorm samen een nieuw soort college van kerkrentmeesters. Als iedereen een extra stap zet, bevordert dit de onderlinge samenwerking.

Scenario 2: Onttrek een deel van het grote gebouw aan het gebruik en maak daar woonruimte van; dat creëert op termijn inkomsten. ‘De kerkelijke gemeente kan zoeken naar betrokken bewoners..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
‘Ik beschouw de bovenplaatselijke PKN-organisatie als een soort noodzakelijke ‘technische dienst’.'

'Afscheiden heeft geen zin.' Dominee Marinus Baan bleef in de PKN, ondanks zijn bezwaren

Wat staat er deze week in de bladen en online over kerk en geloof? ‘Er is in mijn ogen geen slechtere kerk dan de Protestantse Kerk. Maar ik weet helaas geen betere.’

Ruth Schmidt werd ontslagen bij Fuller Theological Seminary omdat ze weigerde de seksuele standaarden van de opleiding te ondertekenen.

Bekende evangelicale Amerikaanse theologieopleiding overweegt meer ruimte voor lhbt+-studenten

Amerikaanse christenen zijn ernstig verdeeld over homoseksualiteit. In die loopgravenoorlog wil op dit moment geen enkele evangelicale theologieopleiding lhbt+-studenten toelaten. ‘Fuller’ zou de eerste kunnen zijn.

Chris van Zwol is te gast bij Dick en Daniël.

Hoe Opwekking NGK-dominee Chris van Zwol veranderde. 'Ik kon niet meer bezig zijn met mezelf'

Als eerste voorheen vrijgemaakte predikant sprak Chris van Zwol vorig weekend op pinksterconferentie Opwekking. Dat zette zijn leven op zijn kop. Wat leerde hij tijdens de conferentie?

Dominee Walker in traditioneel gewaad. 'Ik zweep jou totdat het vel van je lichaam komt.’

Hoe heeft deze Surinaamse dominee het slavernij-herdenkingsjaar ervaren? 'Dit is ons gezamenlijk verleden'

Het is een jaar geleden dat de koning zijn excuses aanbood. De verwerking van het slavernijverleden komt nu pas op gang, merkt dominee Clifton Walker.

Geert Wilders en Viktor Orbán ontmoetten elkaar eind april in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Waarom Geert Wilders goede banden heeft met deze charismatische kerk in Hongarije

Geert Wilders schermt graag met de ‘joods-christelijke traditie’, maar gelovig is hij niet. Daarom is zijn goede contact met de Hongaarse Faith Church zo frappant. De verbindende schakel is Viktor Orbán.

De aanpak van de evangelische prediker Tom de Wal ligt onder het vergrootglas. Zijn gezondheidsclaims zijn volgens de minister 'wetenschappelijk onmogelijk'.

Kan Tom de Wal met zijn omstreden genezingsdiensten zomaar zijn gang gaan? 'Zijn speelruimte is groot'

Wat is de speelruimte van gebedsgenezer Tom de Wal? Minister Dijkstra van Medische Zorg heeft een ‘afkeer’ van de bijeenkomsten; er is ophef over in de Tweede Kamer. Maar juridisch gezien ‘mag hij roepen wat hij wil’.