© Gil Plaquet

Graspoppers zingen mee met slavenmuziek, geen lange wachtrijen meer

De Metaldome, een zijpodium van Graspop, is vrijdagnamiddag helemaal vol gelopen voor het optreden van de Zwitsers-Amerikaanse groep Zeal & Ardor.

Christof Willocx

© Gil Plaquet

De band mengt Afro-Amerikaanse slavenliederen uit de negentiende eeuw met black metal. Zanger en songschrijver Manuel Gagneux klinkt als soulzanger Sam Cooke, en mengt die soulvolle stem op welgemikte momenten met zeer luide gitaarmuren. Het publiek in de Metaldome klapte het ritme van de songs gewillig mee, en bleef tot de laatste minuut gefascineerd luisteren naar het nieuwe werk dat de groep zopas op de tweede langspeler ‘Stranger fruit’ heeft verzameld. De Graspoppers zongen volop mee met teksten als ‘Devil is kind, I can’t do him no wrong’.

Kampeerproblemen opgelost, geen wachtrijen meer

© Gil Plaquet

Intussen zijn de problemen op de camping van Graspop opgelost. “Donderdag was er een tekort aan plaats op de camping, omdat mensen veel grotere tenten hadden meegenomen dan gewoonlijk”, zegt de organisatie. “We hebben de kampeerders daarom toegestaan om hun tentjes aan de zijkant van de camping op te stellen, maar dat is uit de hand gelopen omdat het hele gangpad werd ingenomen. Vrijdagochtend hebben we, na toestemming van de brandweer plaats bij gecreëerd, en zijn alle kampeerproblemen voorbij.”

Er zijn ook geen lange wachtrijen meer aan de ingang, omdat veel mensen vier dagen komen. Veel bezoekers hebben nu dus al hun polsbandje. “Die wachtrijen waren er donderdag helaas wel, omdat veel mensen niet wisten dat er nog een tweede ingang was aan de Boneyard”, zegt de organisatie van Graspop. “We hebben daarover nochtans een mail rondgestuurd naar alle festivalgangers. Maar blijkbaar heeft de macht der gewoonte het gehaald, en zijn veel mensen blijven aanschuiven aan de hoofdingang. Wij willen hieruit lessen trekken voor de volgende jaren.”

Dit jaar duurt Graspop uitzonderlijk vier dagen, omdat het festival daardoor Guns N’ Roses kon boeken. Volgend jaar duurt Graspop normaal gezien weer drie dagen.

© Gil Plaquet