Moeder vertrekt drie maanden na verdwijning Kevin (30) zelf naar Corsica: “Dit is ondraaglijk. Ik moét hem vinden”

“Ik kan niet meer gewoon aan de telefoon gekluisterd blijven zitten. Dit is ondraaglijk.” Drie maanden na de onrustwekkende verdwijning van de West-Vlaamse wandelaar Kevin Vanneste (30) vertrekt zijn moeder morgen naar Corsica in een ultieme poging hem daar te vinden. In haar spoor reist lotgenoot Rudy Devos mee. Zijn stiefdochter werd zes jaar geleden in Nepal vermoord. ­“Ik wéét wat die mama doormaakt.”

Marc Klifman

“Ik ben opgelucht”, zei Lilium ­Velghe (62, foto) vrijdag, terwijl ze haar spullen al aan het pakken was. “Het is zeer intens allemaal. Maar éindelijk kan ik naar daar. Eindelijk kan ik op zoek naar mijn zoon. Ik ben de mensen die mij de voorbije weken gesteund en geholpen hebben énorm dankbaar. Het heeft allemaal veel te lang geduurd. Ik moét nu naar Corsica om mijn zoon te vinden.”

De moeder is ten einde raad. Haar tweede zoon Kevin vertrok op 14 september naar het Franse eiland om de GR20 af te leggen, een van Europa’s zwaarste bergwandelwegen. Maar al na twee dagen verdween hij van de radar. “Voor zover we weten, werd hij het laatst gezien in Bonifacio en zou hij tijdens die eerste dagen gesproken hebben met een priester uit Bastia”, zegt de moeder. “Maar plots was alle contact verbroken. Dat was niet normaal voor Kevin. Tijdens zijn andere reizen bleven wij altijd contact houden.”

© Foto Kurt

Brief naar Macron

De autoriteiten in ons land ­beschouwden de verdwijning onmiddellijk als zeer onrustwekkend. Maar omdat de dertiger uit Kuurne op ­Corsica vermist raakte, konden zij niet veel doen. De Franse autoriteiten daarentegen deden de eerste ­weken helemaal niets omdat het in Frankrijk voor een volwassene is toegestaan te gaan en staan waar hij of zij wil, zonder een teken van leven te geven. Onbegrijpelijk, vond ook de Kuurnse burgemeester Francis ­Benoit, die zich persoonlijk achter het dossier schaarde. Hij schreef een brief naar president Macron en zette druk op de lokale autoriteiten met de hulp van een Franse collega-burgemeester. “Dat heeft ­ervoor gezorgd dat alles in een stroomversnelling is geraakt”, zegt de moeder van ­Kevin. “Ondertussen hebben wij contact gehad met de gendarme die op Corsica een zoektocht is opgestart en al wekenlang is een grote groep ­vrijwilligers ter plaatse bezig om Kevin te zoeken.”

Ondertussen is de West-Vlaming al drie maanden vermist en houdt de moeder met alle scenario’s rekening. “Natuurlijk hou ik in mijn achterhoofd dat het misgelopen kan zijn. Maar ik blijf positief en hoop dat we hem vinden. Kevin is een overlever. Hij houdt van de natuur, is heel wijs en kan zijn plan trekken. De piste van een wanhoopsdaad kan ik écht niet geloven. Ja, hij was zoekende na het overlijden van zijn broer vroeger. Maar hij is niet iemand die opgeeft.”

Steun van lotgenoot

Om de persoonlijke zoektocht mogelijk te maken werd met succes een crowdfunding opgestart. In haar spoor reizen nog twee mensen mee. Een man die het eiland goed kent en Rudy Devos (58) uit Desselgem. Hij is de stiefvader van Debbie Maveau (23), een rugzaktoeriste die zes jaar geleden in Nepal door een onbekende werd vermoord. “Ik weet hoe de moeder van Kevin zich voelt”, zegt hij. “Wij hebben hetzelfde meegemaakt. Als ouder wacht je je kind op, maar dat komt plots niet meer thuis en dan sta je daar en loop je voortdurend met je kop tegen de muur. In Nepal heb ik hetzelfde moeten doen: een lokaal netwerk opbouwen van mensen die mogelijk meer konden weten. Ik probeer de moeder daar nu bij te helpen om hetzelfde op Corsica te doen.”

Bedoeling is de eerste dagen de mensen te ontmoeten die al met de zoektocht gestart zijn. Ook met de lokale overheden staan afspraken gepland. Donderdag zou het gezelschap terugreizen, maar een tweede bezoek is niet uitgesloten. “Het is nu vooral ­hopen dat het iets oplevert”, zegt de mama. “Maar hoe dan ook is alles ­beter dan thuis blijven stilzitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer