Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Viering WK-titel loopt uit de hand in Frankrijk: winkels geplunderd, kinderen en agenten gewond

Viering WK-titel loopt uit de hand in Frankrijk: winkels geplunderd, kinderen en agenten gewond
Beeld AFP

De Franse politie had afgelopen nacht de handen vol met incidenten die de viering van de WK-titel verstoorden. Er vielen meerdere gewonden, en in verschillende steden werden winkels geplunderd. Onder andere in Parijs, Lyon en Nantes zette de politie traangas in om de menigte uit elkaar te drijven. 

In Marseille werd met voorwerpen naar de politie gegooid. Twee agenten raakten gewond en tien mensen werden opgepakt, meldt een politiewoordvoerder. Acht jongeren, onder wie ook minderjarigen, werden opgepakt in Lyon, ook nadat er met projectielen gegooid werd. In een kledingwinkel werd een inbraak gepleegd.

Gelijkaardige incidenten speelden zich ook in de hoofdstad af. Een dertigtal jongeren plunderden er een winkelcomplex op de Champs-Élysees. Volgens Le Parisien brak er, nog in Parijs, een vechtpartij uit tussen een twintigtal mensen. Eén persoon raakte daarbij zwaargewond. Ook na middernacht was het nog onrustig op en rond de Champs-Élysées.

Viering WK-titel loopt uit de hand in Frankrijk: winkels geplunderd, kinderen en agenten gewond
Beeld AFP

Het werd de hulpdiensten lastig gemaakt. Hordes met mensen klommen bijvoorbeeld op een brandweerwagen. Het contrast tussen de vreugde op de Champs-Élysées en de rellen in de buurt was groot. 

In Annecy, even ten zuiden van Genève, kwam een man om die in een kanaal sprong en daarbij zijn nek brak. In Rouen werden zeven mensen opgepakt na een reeks van incidenten. In die stad raakten ook twee journalisten gewond.

Lijn drie van de Parijse metro werd rond middernacht tijdelijk stilgelegd omdat er mensen op de sporen aan het lopen waren. Ook zouden verschillende mensen met ademhalingsproblemen te maken hebben gekregen. Inmiddels rijdt het treinverkeer weer.

Franse voetbalfans zijn uitzinnig na de winst op het WK voetbal, maar op sommige plekken loopt het uit de hand.Beeld EPA

Nationale feestdag

Ook de nachten voordien waren er al rellen. In de nacht van 14 juli, de Franse nationale feestdag, en de nacht ervoor zijn in heel Frankrijk 845 voertuigen in vlammen opgegaan en 508 personen opgepakt. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het aantal vernielde voertuigen ligt wel lager dan vorig jaar. Toen gingen er nog 897 auto's in vlammen op. Het aantal arrestaties steeg van 368 tot 508 dit jaar. Volgens het ministerie is er "geen groot incident te betreuren". Er raakten wel 29 leden van de ordediensten gewond, vorig jaar waren dat er 21.

Frankrijk zette 110.000 politieagenten en gendarmes in voor de festiviteiten van 14 juli en de finale van het WK voetbal. 

Twitter bericht wordt geladen...

Een Franse fan klimt met de nationale driekleur in een lantaarnpaal.Beeld AFP

Lees ook

Geselecteerd door de redactie