Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hazard heeft het gezien bij Chelsea en wil naar Real Madrid

Eden Hazard tijdens de kleine finale van het WK tegen Engeland.Beeld REUTERS

Als het van Eden Hazard (27) afhangt, voetbalt hij straks in Spanje. Bij voorkeur in het wit van Real Madrid. Zijn hint laat niets aan de verbeelding over, maar zeker is de bestemming niet. Er zijn nog Chelsea en de vraagprijs van circa 225 miljoen euro.

Het was met een welgemikt schot dat hij de bal in het kamp van Chelsea en Real Madrid trapte. Nadat hij in de kleedkamer eerst een hamburger had verorberd, wist Hazard heel goed wat hij deed, daar in de Zenit Arena. Een actie met voorbedachte rade, geen instinctieve dribbel om de toekomstvraag heen. Zijn transferdossier kan immers wat druk gebruiken. Op zijn droomclub Real Madrid, wegens gedub over de prioriteiten. Op Chelsea ook, dat zich weinig flexibel opstelt en zijn uithangbord liever niet verpatst.

De status van zijn transfer: it's complicated. "Ik ga nu eerst op vakantie", zei Hazard. "Daar moet ik mezelf de juiste vragen stellen. Eerlijk gezegd weet iedereen dat ik zes fantastische jaren heb gehad bij Chelsea, maar misschien is het nu wel tijd voor iets anders. Ik kan beslissen of ik vertrek of blijf, maar Chelsea zal altijd zijn zegen moeten geven. Ik ben op een moment in mijn carrière aanbeland dat ik misschien van club wil veranderen. Dit WK heeft me daar nog meer van overtuigd. Ik heb me altijd goed gevoeld bij Chelsea. Alle topclubs zijn ondertussen de revue gepasseerd. Misschien word ik binnen twee a drie dagen aan Bayern gelinkt. Neen, jullie kennen mijn voorkeur."

'Ik ben op een moment in mijn carrière dat ik misschien van club wil veranderen. Dit WK heeft me daar nog meer van overtuigd'
Eden Hazard

Hazard hoopt dat de clubs buigen voor zijn wil. Internationaal heeft hij, na een top-WK, qua marktwaarde en imago nooit sterker gestaan. Zijn boodschap richting Chelsea: laat me gaan voor minder dan 225 miljoen, de richtprijs die circuleert. De boodschap voor Real: kom me halen en ik verkies jullie boven Barcelona.

Een oproep die luid werd gehoord. Via retweets en sociale media, de moderne megafoon. De tweet met de quote in het Engels, omstreeks 19u40 op het web gezwierd, ging viraal met over het miljoen lezers en duizenden likes. De belangrijkste sportzenders, miljoenen clicks, artikels op de frontpagina's en posts in alle mogelijke talen volgden. Zo gaat dat met Hazard. De magnitude van de populairste Belgische speler ter wereld. Exportproduct met aantrekkingskracht van de States over Nigeria tot Japan.

Twitter bericht wordt geladen...

Te duur voor Barça

De quotes van Hazard verknalden de goednieuwsshow die Chelsea zaterdag had opgevoerd. Eerste met de aanstelling van coach Maurizio Sarri en vervolgens de presentatie van middenvelder Jorginho. Toch reageerde CEO Marina Granovskaia niet verrast op de uitspraken van Hazard. Ze wapent zich al meer dan een half jaar tegen zijn vertrek, sinds het moment dat de Duivel een contractverlenging naast zich neerlegde.

Granovskaia staat voor een zware zomer. Met het ontslag van Antonio Conte, niet meer de populairste bij bestuur en trainer, en de aanstelling van een aanvallende coach hoopte ze wat goodwill te kweken, maar ze weet ook dat Hazard zijn Spaanse droom najaagt. Een nieuwe uitdaging die ze hem niet eens misgunt wegens bewezen diensten en zijn aimabele en charmante karakter, zie ook de smakkerd op het podium na de FA Cup-triomf.

Alleen: de business primeert op het menselijke. Chelsea is enkel bereid hem te verkopen aan zijn voorwaarden: liefst boven 225 miljoen euro, een wereldrecord. Een prijs waar Barcelona op afknapt, Real twijfelt als vanouds. Na de verkoop van Ronaldo aan Juventus is er voldoende budget, maar Hazard was tot voor dit weekend geen eerste keus. Ondanks ontkenningscommuniqués hebben ze bij Real Neymar en Mbappé nog niet helemaal opgegeven.

Chelsea is enkel bereid hem te verkopen aan zijn voorwaarden: liefst boven 225 miljoen euro, een wereldrecord

Chelsea hoopt deze week duidelijkheid te krijgen van Hazard en de geïnteresseerde clubs, want het wil een soap vermijden. Zou Hazard binnen drie weken toch de voorbereiding moeten aanvatten bij The Blues, zal dat met gezonde tegenzin gebeuren, maar zonder lang gezicht. "We wisten al een tijdje dat Sarri de nieuwe coach zou worden", zei Hazard. "Of hij een goede trainer is? Als hij mij laat winnen wel. Dries Mertens heeft me goede zaken over hem verteld. Het wordt hard werken. Op zijn Italiaans. Zoals we onder Antonio Conte al gewoon waren."

Zou het kunnen dat de Madrileense sportkranten het thema Hazard wegduwden achter Courtois, omdat ze van binnen Real de wenk hebben gekregen dat het moeilijk ligt? Aan Neymar en Mbappé wordt meer papier besteed.