De voormalige dancing ‘t Vlimmershof in Vlimmeren (links) maakt plaats voor 29 appartementen en twee woningen verspreid over vier woonblokken.© RAM, RR

Voormalige dancing ’t Vlimmershof wijkt voor 29 appartementen en twee woningen

Vlimmeren -

De voormalige dancing ‘t Vlimmershof in Vlimmeren (Beerse) maakt plaats voor 29 appartementen en twee gekoppelde woningen. Het lokaal bestuur van Beerse heeft voor het project een vergunning afgeleverd. Binnenkort verdwijnt het legendarische gebouw definitief uit het straatbeeld.

Bart Van den Langenbergh

Het was al langer bekend dat de legendarische dancing, horecazaak en hotel ’t Vlimmershof langs de Antwerpseweg in Vlimmeren zou plaatsmaken voor een nieuw woonproject. Het dossier komt nu in een stroomversnelling nadat het lokaal bestuur van Beerse het licht op groen heeft gezet voor komst van 29 appartementen en twee woningen op de locatie aan het drukke kruispunt.

Op 30 september 2022 ging het restaurant van ’t Vlimmershof voor een laatste keer open. De toenmalige zaakvoerster besliste om na twee coronajaren en stijgende energieprijzen om ’t Vlimmershof te sluiten en de site te verkopen aan een projectontwikkelaar. Aan de vroegere tramstatie op de Antwerpseweg in Vlimmeren was meer dan een eeuw lang een horecazaak gevestigd. In de beginjaren ging het om een café-wachtzaal. In 1971 bouwde Jos Smans op die plaats dancing ‘t Vlimmershof. Eind de jaren tachtig werden in ’t Vlimmershof ook 35 hotelkamers geïnstalleerd. De zaak was tientallen jaren een begrip in de Kempen en daarbuiten, maar verdwijnt na de sluiting in 2022 nu ook echt uit het straatbeeld.

De dansvloer in baandancing ‘t Vlimmershof in Vlimmeren was zelden leeg© De Vlierbes

Een beeld van dancing ‘t Vlimmershof in 2009.© Ronny van den Ackerveken

Vier woonblokken

Projectontwikkelaar De Jongh Development uit Kalmthout behoudt met Vlimmershof alleen de naam van de roemrijke baandancing. De huidige gebouwen verdwijnen om plaats te maken voor een gloednieuwe invulling, uitgetekend door Mertens Architecten uit Stabroek. “Met twee gekoppelde woningen en 29 stijlvolle appartementen verspreid over vier woonblokken bieden we een unieke mix van modern design, hoogwaardige afwerkingen en een geweldig locatie”, zegt de projectontwikkelaar. “De oppervlaktes van de appartementen variëren tussen 87 vierkante meter en 118 vierkanter meter. De leefruimtes situeren zich telkens op de hoeken zodat ze kunnen genieten van een mooie lichtinval, een optimale oriëntatie en zontoetreding.” Het project bestaat verder nog uit 24 ondergrondse en 21 bovengrondse parkeerplaatsen voor auto’s en een gezamenlijke fietsenstalling.

“Het plan voor de groenaanleg heeft als uitgangspunt het creëren van een groene ingerichte, aangename en rustige woonomgeving”, schetst de initiatiefnemer. “Met bloemenborders, laag groen, hagen, grasdals en bomen worden verschillende sferen en zones in het project gedefinieerd met respect voor de privacy van de toekomstige bewoners.”

Zo ziet het nieuwe project van vier woonblokken eruit op de site van ‘t Vlimmershof in Vlimmeren.© Mertens Architecten

Fietsenstalling

Het lokaal bestuur van Beerse koppelde wel enkele voorwaarden aan het afleveren van de omgevingsvergunning voor het residentieel project ’t Vlimmershof. Zo moet er ter hoogte van Hei-ende een overdekte fietsenstalling komen voor minimaal dertig fietsen. Die fietsenstalling moet aan de gemeente worden overgedragen. De projectontwikkelaar moet ook drie ondergrondse afvalcontainers installeren. Tegen de beslissing van de gemeente kan nog wel tot 23 mei hoger beroep worden aangetekend.

Hotel en dancing ‘t Vlimmershof sloot eind september 2022 definitief de deuren.© RAM

dejonghdevelopment.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Beerse