Slachtoffers niet tevreden over herdenking Zaventem: “Dit maakt het verdriet nog groter”

De slachtofferorganisaties die donderdagmorgen de herdenking op de luchthaven van Zaventem bijwoonden zijn niet tevreden met het verloop van de plechtigheid en de houding van de regeringsleiders. Er werd geen aankondiging omgeroepen om 7.58 uur, het tijdstip van de aanslagen, en de slachtoffers en naasten werden achter een lint op afstand gehouden van de herdenkingsplaat.

“Het zijn geen toeschouwers”, stelt Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme. “Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn. De Eerste Minister is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel.”

“Niemand wist wanneer de minuut stilte begon of gedaan was”, zegt een van de aanwezigen. Er was ook een probleem met de geluidsinstallatie in de luchthaven. De premier heeft bovendien de bloemen voor de slachtoffers vroeger neergelegd dan gepland, eerder dan het moment waarop de minuut stilte begon.

© BELGA

Volgens een journaliste van VRT die ter plaatse was, was er daardoor veel verwarring. “Niemand wist wat er gebeurde”, zegt een van de aanwezigen aan VRT. “7.58 uur (het moment waarop twee jaar geleden de aanslag plaatsvond en waarop er nu een minuut stilte had moeten zijn, red.) passeerde zonder dat iemand het doorhad. Plots zagen we een deur opengaan en vertrok de regering.”

Ministers al weg voor minuut stilte

“Ik ben erg ontgoocheld. Dit maakt het verdriet nog groter”, zegt ook een collega van een van de slachtoffers. “Dit had een mooi moment kunnen zijn, maar het was een moment in mineur. Toen de ministers vertrokken heb ik op mijn klok gekeken: het was 7.57 uur.”

Volgens een woordvoerder van premier Michel is er wél contact geweest met slachtoffers en nabestaanden: “Dat was sober en intiem, ver weg van de camera’s”, zegt de woordvoerder aan VTM Nieuws. “Voor de plechtigheden is er overleg geweest met de slachtofferorganisaties. Er is overeengekomen om de herdenking sober en intiem gehouden.”

Emotionele getuigenis: “Lange tijd wist ik niet waarom dit me overkwam”

© BELGA

Rond 11 uur was er nog een emotionele herdenking op Zaventem. Béa De Lavalette, een overlevende van de aanslagen, hield een inspirerende en emotionele speech aan de herdenkingsplaat op Brussels Airport.

“We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen”, was de boodschap die de 19-jarige De Lavalette meegaf. Het herdenkingsmoment werd ditmaal wel voorafgegaan door een aankondiging die een minuut stilte vroeg aan de reizigers in de luchthaven. De minuut stilte werd afgesloten met een luid applaus, waarna Béa De Lavalette in haar rolstoel het podium opkwam en staand het woord nam. De jonge Amerikaanse raakte voor 35 procent verbrand aan haar lichaam en raakte haar beide onderbenen kwijt.

“Velen van ons hebben een trauma geleden dat anderen niet voor mogelijk houden. Hierdoor heb ik geweldige mensen ontmoet die veerkrachtig zijn en tonen dat medelijden hebben geen zin heeft”, vertelde De Lavalette.

“Wat gebeurd is, is gebeurd en zal niet veranderen. Dat moeten we accepteren om vooruit te gaan. Lang wist ik niet waarom het me overkwam, maar nu weet ik het. Omdat ik sterk ben. Ik kan hier nu voor jullie staan en zeggen ik leef en gelukkig ben. Ik heb bovenmenselijke krachten gekregen om andere mensen te helpen, want als ik het kan overwinnen kunnen anderen ook uit die zwarte tunnel geraken”, aldus De Lavalette.

© BELGA

Moeilijke dag

Voor de getroffen families blijft de herdenking een moeilijke dag waarop ze veel steun vinden bij elkaar. Dit jaar willen de slachtofferorganisaties de banden met de first responders, de mensen van de hulpdiensten die als eerste ter plaatse kwamen, aanhalen.

“Het contact met de first responders is erg belangrijk. Zij werden vorig jaar wat vergeten, maar zijn ook slachtoffer en kampen ook al twee jaar met moeilijkheden”, vertelt Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Zaventem en oprichter is van slachtofferorganisatie V-Europe. “We gaan vandaag niet over politiek praten, maar we kunnen wel zeggen dat de posttraumatische stress echt wel bestaande is bij vele mensen. Het lijkt nog alsof het gisteren is gebeurd”, besluit Vansteenkiste.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER