Wie wil weten hoeveel steun de stad Antwerpen geeft aan bijvoorbeeld de voetbalclub Royal Antwerp FC kan dit nu online opzoeken.© BELGA

Stad Antwerpen zet lijst online met wie allemaal steun krijgt en voor hoeveel

Antwerpen -

Wie krijgt financiële steun van de stad Antwerpen of de districtsbesturen? Welke organisaties zijn gehuisvest in eigendommen van de stad of het OCMW? De antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in de nieuwe online lijst ondersteuningsbeleid.

Stad Antwerpen, het OCMW en de districten geven ondersteuning aan een groot aantal verenigingen en partners. Dit om een aantal doelstellingen te bereiken rond onder meer veiligheid, cultuur, leefbaarheid en tewerkstelling. Er was al lang de vraag naar meer transparantie over dit beleid van onder meer Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower.

Al deze gegevens zijn nu online te raadplegen in een excel-document. Daarbij kan worden gezocht per organisatie of partner, maar ook op onder meer bevoegdheidsdomein.

Op basis van deze lijst blijkt dat de stad Antwerpen vorig jaar 5 procent van het werkings- en investeringsbudget of 113 miljoen euro aan financiële ondersteuning gaf. Dit is op een stedelijk budget van 2,36 miljard euro.

Het beleidsdomein Harmonieuze stad (sociale zaken, gezondheids- en seniorenzorg, kinderopvang, integratie en inburgering) krijgt de meeste financiële ondersteuning, zo’n 44 miljoen euro of acht procent van het budget voor dat beleidsdomein. Bruisende stad (sport, cultuur, jeugd, evenementen, erfgoed) kende verhoudingsgewijs het grootste aandeel van het budget toe aan verenigingen en partners, 40 miljoen euro, wat neerkomt op 19 procent van het budget voor het beleidsdomein. Binnen Lerende en Werkende stad (onderwijs, economie, innovatie, werk, middenstand en toerisme) maakte financiële ondersteuning een aanzienlijk aandeel van het totaalbudget uit: 18 miljoen euro of 6 procent van het budget voor het beleidsdomein.

Vastgoed

Naast subsidies biedt de stad ook ondersteuning aan sommige partnerorganisaties via huisvesting in stedelijk vastgoed.

De gegevens die online te raadplegen zijn, bevatten de financiële ondersteuning voor de jaren 2022 en 2023, en geven een beeld van de ondersteuning in de vorm van ter beschikking gesteld vastgoed op het einde van december 2023. (svw)

Info: antwerpen.be/info/zittingen-en-besluiten-college

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners