Feest bij de spelers van FC Flamingo na het winnen van de beker. In het midden van de groep staat Pascale Volkaert.© rr

Multiculturele voetbalploeg FC Flamingo brengt de beker mee naar Mechelen

Mechelen -

Terwijl de grote jongens uitvechten wie landskampioen wordt, bracht FC Flamingo dit weekend de beker mee naar Mechelen. FC Flamingo speelt in de Liefhebbers Voetbal Liga, bestaat 65 jaar en neemt dit seizoen ook afscheid van voorzitter Louis Van Stayen (86).

Ward Bosmans

4 – 1 werd het zaterdagnamiddag in de bekerfinale tussen FC Flamingo en KSK Heffers. Een flauwe grappenmaker zou wellicht vertellen dat FC Flamingo het op één been haalde van zijn tegenstander. Feit is dat de Mechelse liefhebbersploeg er in slaagde om al voor het derde jaar op rij de finale te spelen. “Maar de vorige keren zijn we verloren. Derde keer, goede keer dus”, zegt Pascale Volkaert, officieel penningmeester van de ploeg. “Maar noem mij maar de duivel-doet-al. De winst in de bekerfinale was niet zo makkelijk als de score zou doen uitschijnen. Bij de rust stond het nog 0 – 0. Maar de tweede helft hebben we een tandje bijgestoken en dan ging het vlug. We waren ook favoriet. Wij spelen namelijk in eerste afdeling en de Heffers is een ploeg uit tweede afdeling. Uiteraard was het dolle vreugde achteraf. We hebben nog een stevig feestje gebouwd in de kantine van VC Leest.”

FC Flamingo is een van de meest diverse ploegen.© rr

FC Flamingo is niet zomaar een amateur voetbalploeg. Het is wellicht de meest diverse ploeg uit de competitie. “Zowel qua leeftijd als qua nationaliteit hebben we een heel diverse mix. Onze oudste speler is 50 jaar, de jongste 18. Bij FC Flamingo staan spelers op het veld uit Tsjechië, Portugal, Ghana, Marokko, Turkije, Assyrië, … Het is een echte mengelmoes van culturen. De ene doucht met zijn onderbroek aan, de andere zonder”, legt Pascale uit. Die diversiteit op het veld durft wel eens racistische opmerkingen uitlokken van de tegenstanders. “Maar onze jongens blijven daar altijd kalm onder. Wij, de supporters, verdedigen hen. En let op, wij zijn zelf ook geen heiligen hoor”, lacht Pascale.

Trainen wordt er niet gedaan bij FC Flamingo. De ploeg heeft een veertigtal spelers waaruit ze kan putten. Bij die spelers van FC Flamingo hoort ook Jens Dyck. Ooit een Belgisch beloften international die aan de zijde van Eden Hazard speelde en een contract kreeg bij Manchester United. Hij bezweek echter onder de druk. Bij FC Flamingo vindt hij nu zijn voetbalgeluk terug.

Een van de trouwe supporters van FC Flamingo.© rr

Pascale noemt FC Flamingo een echte bekerploeg. “Voor de beker wordt gewerkt met een knock-out systeem. In de competitie zijn we een middenmoter, maar als we voor de beker spelen, dan kan je ons moeilijk kloppen.” Ondanks het succes van de ploeg moet de club volgend jaar op zoek naar een nieuw terrein. “We gaan wellicht op de nieuwe terreinen van VC Leest spelen. Dat is al de vierde keer dat we moeten verhuizen. Van de stad Mechelen krijgen we jaarlijks €500 euro subsidie. Een speler betaalt bij ons €30 lidgeld, precies voldoende voor de verzekering. Gelukkig kregen we net het nieuws dat er een sponsor is die voor ons een nieuwe uitrusting zal kopen voor volgend seizoen.”

De beker winnen in het jaar dat de club zijn 65ste verjaardag viert. Iets zegt ons dat er zaterdag stevig gefeest werd bij de Flamingo’s. Voor Louis Van Staeyen (86) die al een twintigtal jaar voorzitter is, mag het best wat rustiger. Hij maakte twee weken terug bekend dat hij de fakkel doorgeeft. “Wie de nieuwe voorzitter wordt is nog niet geweten”, besluit Pascale.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen