Stijn Tshibangu - Ngalula

Brusselse burgemeesters bestuderen huisarrest voor relschoppers op oudjaar

In navolging van Antwerpen bestudeert de Conferentie van Brusselse Burgemeesters het preventief huisarrest voor bekende relschoppers. Deze woensdag kwamen de 19 burgemeesters daarover samen. "De burgemeesters van Anderlecht en Sint-Gillis hebben dit op de agenda gezet, maar iedereen was geïnteresseerd ", zo klinkt het. Elke burgemeester beslist zelf of zo'n preventief verbod ingevoerd wordt.

Voor de derde keer op rij legt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) een preventief huisarrest op aan jongeren tijdens oudejaarsnacht. 47 jongeren moeten rond de jaarwisseling verplicht thuis blijven tussen 17 uur en 8 uur. Met die maatregel wil het stadsbestuur overlast zoals brandstichting en vandalisme voorkomen.

Oudejaarsnacht gaat er in Brussel traditioneel ook erg roerig aan toe. Vorig jaar werden 206 amokmakers opgepakt en moest de Brusselse brandweer negentien brandende auto's en tien elektrische scooters en fietsen blussen. Het jaar daarvoor zetten brandweerlieden vier keer een actie stop omdat ze werden bestookt met vuurwerk.

Mogelijke piste

Er gaan stemmen op om ook in Brussel zo'n preventief huisarrest op te leggen. Mathias Vanden Borre (N-VA) pleit daar opnieuw voor, en stelde daar vorig jaar al een vraag over aan burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS). Die gaf toen aan dat niet uit te sluiten. Maar een huisarrest kwam er niet.

Dit jaar komt het er mogelijk wel. Gecontacteerd door onze redactie zegt Victor Kanyanzira, woordvoerder van Close: "De Conferentie bestudeert die piste." Deze woensdagochtend kwamen de 19 burgemeesters samen - iets wat ze tweewekelijks doen - en stond dit op de agenda.

Wanneer de beslissing valt, is nog niet bekend. "Een timing is er nog niet. We zijn dit onderwerp nog volop aan het bespreken", aldus Kanyanzira.

'Elke burgemeester beslist'

Etterbeeks burgemeester en huidig voorzitter van de conferentie Vincent De Wolf (MR) licht toe: "De burgemeesters van Anderlecht en Sint-Gillis hebben dit op de agenda gezet, maar iedereen was geïnteresseerd. Zij zullen nu burgemeestersbesluiten opstellen die deze maatregelen mogelijk moeten maken."

"Opdat iedereen met dezelfde 'template' zou werken, heb ik gevraagd om dit ontwerp met alle burgemeesters te delen", gaat De Wolf verder. "Uiteraard moet elke burgemeester dan zelf via dat besluit motiveren waarom die of die relschopper in zijn gemeente preventief moeten binnen blijven, want dat blijft een schending van de individuele rechten die goed gemotiveerd moet worden."

Elke burgemeester zal dus zelf kunnen beslissen of hij in zijn wijk of gemeente zo'n preventief verbod invoert. Ook De Wolf overweegt het. "Vorig jaar heb ik ernstige moeilijkheden gehad op het Sint-Antoonplein en aan De Jacht. Ik heb daarom een vergadering gepland met de korpschef om te bespreken of we het gaan doen of niet."

Regio

Meer nieuws uit jouw buurt?

Voeg jouw buurt toe aan jouw regio’s en blijf als eerste op de hoogte van het nieuws uit jouw buurt

Meest gelezen