De kannibaal Dmitri Malitsjev (links) en vrouwendoder Aleksander Maslennikov.

Russische kannibaal en moordende verkrachter verbroederen aan het front in Oekraïne: “Voor het behoud van de traditionele Russische waarden”

Twee van Ruslands beruchtste misdadigers – een kannibaal en een moordenaar die twee vrouwen in stukken hakte – vechten samen aan het front in Oekraïne. Dat blijkt uit een foto waarop het duo lachend poseert en wordt ook door een van hen bevestigd in de Russische pers. “Ik vecht voor het behoud van de traditionele Russische waarden.”

mts

Op de foto staan de 36-jarige Dmitri Malitsjev en de 38-jarige Aleksandr Maslennikov, beiden uit de buurt van het Zuid-Russische Volgograd (het vroegere Stalingrad). Die eerste leidde een criminele bende die achter de moord zit op twee zakenmannen in 2013. Een jaar later vermoordde hij een immigrant uit Tadzjikistan, sneed zijn hart uit zijn lichaam om het bij hem thuis te bakken en op te eten. Een proces dat hij destijds volledig filmde met zijn smartphone, ook toen hij zijn ‘maaltijd’ nuttigde. “We bakken een mens. Dit is het hart. Ik heb de ui al toegevoegd”, zei hij naar verluidt op de beelden. Het kwam hem op een gevangenisstraf van 25 jaar te staan.

“We bakken een mens. Dit is het hart. Ik heb de ui al toegevoegd”

Dmitri Malitsjev

Russische kannibaal in berucht filmpje

Maslennikov op zijn beurt vermoordde twee vrouwen, Daria Laboetina (29) en Olga Sjaposjnikova (28), die hij had ontmoet in een karaokebar en uitgenodigd had in zijn flat. Hij bekende dat hij seks had gehad met Daria en haar vervolgens vermoordde in de badkamer. Toen Olga weigerde seks met hem te hebben, bond hij haar vast en wurgde haar. Zelfs na haar dood stak hij haar nog meermaals met een mes. Achteraf gebruikte hij een bijl en een vleesmolen om de lichamen van zijn slachtoffers in stukken te kappen. Enkele menselijke resten gaf hij aan zijn honden. Hij werd veroordeeld tot 23 jaar cel.

(Lees verder onder de foto)

Dmitri Malitsjev tekende in oktober 2023 een contract bij het Russische leger.

Wagner en Storm-V

Ondanks hun gruwelijke daden blijken beide heerschappen niet langer achter de tralies maar wel aan het front in Oekraïne te zijn. Echt verrassend is dat niet. Sinds de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 ronselde het Kremlin al ruim honderdduizend gedetineerden om de Russische troepen in Oekraïne te versterken. In ruil voor hun dienst komen ze in aanmerking voor een gratieverlening. Eind vorig jaar berichtte The Washington Post nog dat de gevangenispopulatie in Rusland gezakt was van grofweg 420.000 vóór de oorlog tot 266.000 in oktober 2023.

Ondanks hun gruwelijke daden blijken beide heerschappen niet langer achter de tralies maar wel aan het front in Oekraïne te zijn. Echt verrassend is dat niet

Veel van de gedetineerden, vaak zware criminelen, eindigen als kanonnenvlees, in het Wagner-legioen van wijlen Jevgeni Prigozjin of in Storm-V, een militaire eenheid bestaande uit ex-gedetineerden. Maar een deel van de (ex-)criminelen overleeft wel en herwint na een tijd zijn vrijheid. Vorig jaar al zag Rusland het aantal misdaden gepleegd door vrijgekomen gevangenen toenemen. Eén zo’n tikkende tijdbom werd enkele maanden na zijn thuiskomst al opgepakt op verdenking van een zesvoudige moord.

(Lees verder onder de foto)

Veel van de gedetineerden eindigen als kanonnenvlees in het Wagner-legioen van wijlen Jevgeni Prigozjin.© AFP

Condooms op de lagere school

De eerste lichting gedetineerden kon na een halfjaar al vrijkomen. Inmiddels tekenen de gevangenen voor minstens een jaar, al kan het ministerie van Defensie die periode eenzijdig verlengen. In de praktijk lijken veel geronselde gedetineerden daardoor tot het einde van de oorlog vast te zitten aan het front.

“Alexander (Maslennikov, red.) en ik zaten samen in de gevangenis en hebben allebei in oktober 2023 een contract getekend bij het ministerie van Defensie”, vertelt Malitsjev in een telefoongesprek aan het Russische nieuwsmedium V1. De twee maken deel uit van Storm-V en vechten volgens Malitsjev niet zomaar voor hun persoonlijke vrijheid, maar ook voor “het behoud van de traditionele waarden van Rusland”.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dmitri Malitsjev in gevechtsuitrusting.

“Ik ken gedetineerden die hier alleen maar naartoe zijn gekomen voor de andere omgeving. Zij verdwijnen meestal snel. Maar ik begreep waarom ik ging. Hoe zou u reageren als uw dochtertje op de basisschool te horen kreeg hoe ze op de juiste manier een condoom om moet doen? Of zullen mannen over straat lopen en elkaar likken? Is dat normaal voor jou? Het is niet normaal voor mij”, motiveert Malitsjev zijn drijfveren.

“Ik ken gedetineerden die hier alleen maar naartoe zijn gekomen voor de andere omgeving. Zij verdwijnen meestal snel”

Dmitri Malitsjev

Russische kannibaal

De veroordeelde moordenaar en kannibaal raakte naar verluidt in februari al eens gewond, maar keerde weer terug naar het front. Inmiddels zou hij opnieuw in het ziekenhuis liggen. “Tijdens een aanvalsmanoeuvre kwam er een granaat op mij terecht. Ik heb een gebroken kaak, granaatscherven in mijn knie en linkerhand en mijn linker trommelvlies is gebarsten”, getuigt hij aan V1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer