Kunstwerk van Arne Quinze ter waarde van 2,2 miljoen euro gestolen bij ramkraak

Uit een kunstgalerij in Knokke-Heist is in de nacht van woensdag op donderdag een gouden kunstwerk van Arne Quinze gestolen. Natural Golden Chaos zou maar liefst 2,2 miljoen euro waard zijn. De politie van de zone Damme/Knokke-Heist bevestigt de inbraak. "De dader wist heel goed wat hij moest doen", klinkt het bij Arne Quinze.

Junior Verbeeke

De dieven sloegen toe bij Maruani Mercier, in de Kustlaan in Knokke. Natural Golden Chaos werd vervaardigd uit goud van 18 karaat en heeft een waarde van 2,2 miljoen euro. Het kunstwerk van 45 kilogram werd via het raam naar buiten gedragen. “De dief heeft zich via de etalage met een soort stormram toegang verschaft tot de galerij. Het gaat hier om gewapend glas. Je moet daar eens door proberen te geraken. Ik snap het niet”, vertelt Arne Quinze. “Het kunstwerk zelf hing aan het plafond en was omgeven door takken, een deel van het werk. Het weegt zo’n 45 kilogram, is anderhalve meter hoog en meer dan een meter breed. Op vier minuten tijd is die man met het kunstwerk ontsnapt." Op een filmpje, gemaakt door buren die wakker waren geworden van het alarm, is te zien hoe een verdachte rustig het kunstwerk in zijn wagen sleurt, waarna hij wegrijdt.

Volgens de entourage van Arne Quinze zette de politie nadien de achtervolging in, maar konden de daders nog niet gevat worden. "Met gedoofde lichten is hij ontsnapt via enkele landweggetjes. Het was een heel gevaarlijke achtervolging. Het allerbelangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt. Stel je voor dat hij op een familie of een gezind had ingereden”, zegt Quinze. De politie van de zone Damme/Knokke-Heist verwijst voor de verdere communicatie over de inbraak naar het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

"Vies en benauwelijk gevoel"

Het gestolen kunstwerk maakte deel uit van de tentoonstelling My Secret Garden. Het kunstwerk werd in 2014 gemaakt in samenwerking met een Duitse goudproducent en werd sindsdien op verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië getoond. “Het werk is nu wel waardeloos gewprde,. In de kunstwereld ben je er niets mee. Maar als kunstroof kan het wel tellen. De dief kan het goud beetje per beetje smelten, en daar gaat het waarschijnlijk om. De man weet zeer goed wat hij deed. Hij kende zijn baan en wist waar hij moest zijn.”

Voor Quinze is het de eerste keer dat hij zoiets tegenomt. "En ik hoop ook de laatste keer. Het is een zeer vies en benauwelijk gevoel dat iemand in je huis of aan je werk zit. Ook de uitbater van de galerij is erg geschrokken. Het zijn goede vrienden van mij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen