© rr

DISCUSSIE. Wat doe jij tegen de toenemende werkdruk?

Nooit eerder zaten in ons land op een gemiddelde werkdag zoveel werk­nemers uit de privésector thuis wegens ziekte of ongeval als vorig jaar: gemiddeld zeven op de honderd. Vooral het aantal mensen dat langer dan een jaar thuiszit, is aan het boomen, meldt Securex. Wat zijn volgens jou de oorzaken hiervan? En wat kunnen we er zelf aan doen?

Kristof Simoens

Elke dag zitten zeven van de honderd werknemers uit de privé thuis wegens ziekte of een ongeval. We spreken dan over liefst 198.100 mensen. Het aandeel afwezigen stijgt nu al zestien jaar op een rij, zo blijkt uit de jaarlijkse studie van hr-dienstverlener Securex.

“De stijging is vooral het gevolg van de afwezigheden van minstens een jaar”, zegt Heidi Verlinden van Securex. Intussen gaat het al om 3 procent van de werknemers, zo’n 85.000 mensen. Maar voor het eerst draagt ook het ‘middellange’ ziektepercentage – van 1 maand tot 1 jaar – bij tot de stijgende trend.

Naar een verklaring is het niet ver zoeken: “Die werknemers blijven pas thuis als het écht niet anders kan: bij een probleem dat een lange behandeling of een lang herstel vraagt. Soms zelfs precies doordat ze te lang zijn blijven werken, omdat ze beseffen dat hun weinige collega’s voor hun afwezigheid opdraaien.”

Unizo-topman Danny Van Assche schrikt niet van de cijfers. “We hebben al signalen opgevangen dat er pro­blemen zijn, met name voor langdurig afwezigen. Want inzake korte afwezigheden scoren onze kmo’s – gelukkig – nog altijd beter dan de grote bedrijven.”

Een van de redenen voor langdurige afwezigheid is een verhoogd risico op burn-out door een verhoogde werkdruk. Aan de andere kant groeit ook thuis de druk. Ervaar jij ook problemen door een hogere werkdruk, of hoe probeer jij je hiertegen te beschermen?

Laat het ons weten in onderstaand reactieformulier, een selectie van de reacties komt morgen in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER