maandag 25 juni 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

VANDEREYCKEN SPREEKT

René Vandereycken: “De manier waarop Hazard die strafschop omzette, was grandioos.” Photo News

“Nog geen geruststellende prestatie, gezien de zwakte van Tunesië”

De Belgische fans mochten vijf keer juichen na de 5-2-winst tegen Tunesië, maar WK-analist René Vandereycken bleef met een analytisch oog naar de tweede WK-match van de Rode Duivels kijken. Hij zag hoe ze optimaal gebruikmaakten van de countermogelijkheden na technische onvolkomenheden bij Tunesië. “Met Panama en Tunesië is de voorbereidingsperiode afgesloten, nu begint het WK echt”, zegt hij.

René Vandereycken over België-Tunesië . Het Belang van Limburg

1. Niet euforisch doen

“Deze prestatie was een stuk beter dan tegen Panama, maar geruststellend is ze wat mij betreft nog niet. Dat zeg ik absoluut niet om negatief te doen, maar ik vind dat er een onderscheid is tussen supporters die naar een wedstrijd kijken terwijl ze een aantal biertjes drinken en mensen die een mening willen vertolken. Die eerste mogen fier en blij zijn, maar als je jezelf een mening wil vormen, dan moet je de goede en de minder goede zaken aan bod laten komen. Ik denk trouwens dat de spelersgroep en de staf realistischer zijn dan vele buitenstaanders. Dat hoorde je ook in de interviews van Lukaku en Hazard achteraf: ze vonden het beter dan tegen Panama, maar het kan en moet nog beter. Zelfs Martinez temperde de euforie. Dat is een goeie instelling. Thibaut Courtois zal ook wel niet gelukkig zijn met die twee tegengoals, waar hijzelf nochtans geen schuld aan had. Courtois zal wel aangeven dat er beter verdedigd moet worden. Nu de vraag durven stellen of België zich tot topfavoriet heeft gebombardeerd op dit WK, is buiten alle proportie. Of heeft de wodka in Rusland misschien zijn werk al gedaan?”

“We mogen ons niet laten verblinden door de 5-2. Het was een verdiend resultaat tegen een uiterst zwakke tegenstander, niet meer, niet minder. De Tunesiërs hebben gezien hun kwaliteit te veel gevaarlijke momenten voor ons doel gehad en bovendien twee keer gescoord. Ook bij het uitvoetballen van achteruit als de hele Tunesische ploeg achter de bal stond, zag ik weinig beterschap.”

2. Tunesië zwakker dan verwacht

“Tunesië was een stuk zwakker dan verwacht. De Rode Duivels zetten nauwelijks tot geen druk, maar de Tunesiërs leden wel vaak gevaarlijk balverlies zuiver door hun eigen technische beperkingen. Tunesië heeft geprobeerd zichzelf een niveau op te leggen dat te hoog gegrepen was voor hen. Het was voor de Belgen zelfs niet nodig om druk te gaan zetten. Om die reden is het onzinnig om te stellen dat de Rode Duivels Tunesië van de mat hebben gespeeld. Ze hebben heel goed gebruikgemaakt van de zwakte van de tegenstander en de tegenaanval efficiënt benut. Dat is uiteraard een kwaliteit. De doelpunten en de voorbereiding waren van hoog niveau. We weten dat de Belgen dat met hun snelheid en techniek kunnen afstraffen. Ook defensief waren de Tunesiërs bijzonder zwak. Hadden ze te veel ontzag? Vaak stonden ze te ver van hun tegenstander. Neem nu het doelpunt van Lukaku op aangeven van Meunier. Heel goed gedaan van Meunier, maar Sassi liep er maar wat overbodig bij te wandelen en Mariah gaf hem veel te veel ruimte. We hebben twee overtuigende resultaten gehaald tegen twee zwakke tegenstanders die qua niveau eigenlijk niet thuishoren op een WK. Dat zegt niets over de resultaten die je zou kunnen halen tegen betere ploegen verder in het tornooi. Laat ons zeggen dat de voorbereidingsperiode goed is afgesloten, nu begint het pas echt.”

3. Klasse van Hazard, zo moet Lukaku lopen

“Eden Hazard heeft die strafschop heel goed afgedwongen door op het juiste moment een tikje te geven. Dat is niet uitlokken, dat is gewoon een goede actie. De manier waarop Hazard die strafschop omzette, was grandioos. Hazard bleef rustig en keek naar de keeper. Hij wachtte tot het laatste moment en kon de bal tot dan zowel rechts als links plaatsen. De keeper kon niet opmaken waar hij de bal ging trappen. Hard was de trap niet, maar Hazard wist dat de keeper in de andere hoek lag. Het enige gevaar dat je bij zo’n strafschop kan hebben, is dat ook de keeper blijft wachten en nog op tijd in de goede hoek komt.”

“Ik heb Lukaku een paar goede loopacties zien doen. De loopactie bij zijn eerste doelpunt was echt fantastisch. Dat heb ik hem nog maar weinig zien doen. De timing van de pass van Mertens was om te beginnen perfect. Lukaku probeert zich met zijn snelheid vaak in de diepte vrij te lopen waardoor hij wel eens buitenspel loopt, maar nu liep hij eventjes naar zijn tegenstander toe om zich dan in breedte vrij te lopen. Bij Tunesië lag het soms helemaal open na onnodig balverlies. De Rode Duivels hebben daar goed gebruik van gemaakt.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws