Nederlandse economie blijft ‘solide’

Nieuws
De Nederlandse economie blijft solide, ondanks een matiging van het groeitempo de komende twee jaar. Dat zegt de Europese Commissie.
anp
vrijdag 9 november 2018 om 03:00

Brussel

Zij verwacht in haar jaarlijkse herfst­raming 2,8 procent groei in Nederland dit jaar. In 2019 wordt dat 2,4 procent, waarmee Brussel zijn verwachting van de zomer een procentpunt verder omlaag schroeft.

Nederland blijft hoe dan ook presteren boven het verwachte eurozone-gemiddelde van 2,1 procent dit jaar en 1,9 procent in 2019. De komende jaren remt de groei in de hele eurozone geleidelijk af, denkt het dagelijks bestuur van de EU, van 2,4 procent vorig jaar naar 2,1 dit jaar en verder terug naar 1,9 procent volgend jaar en 1,7 procent in 2020.

De dalende trend doet zich voor in de hele EU. De commissie ziet vooral bedreigingen door de handelsspanningen met de Verenigde Staten en onzekerheid over olieprijzen, rente en de uitkomst van de onderhandelingen over de brexit, het vertrek van de Britten uit de EU volgend jaar. ‘We moeten er harder aan trekken om de veerkracht van onze economieën te versterken. Nu is het moment voor de lidstaten om buffers aan te leggen en schulden verder weg te werken.’

Volgens de commissie draait de Europese economie op zichzelf goed; de werkloosheid in de eurozone daalt verder, van gemiddeld 8,4 procent dit jaar naar 7,5 procent in 2020. De begrotingstekorten zakken tot gemiddeld 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ruim onder de afgesproken 3 procent en ver beneden de gemiddelde 6,2 procent tien jaar geleden.

De schuldratio van de eurolanden daalt naar verwachting van gemiddeld 86,9 procent van het bbp dit jaar naar 84,9 in 2019 en 82,8 in 2020. Het streven is overigens 60 procent. Griekenland zit daar met ruim 180 procent ver boven, evenals Italië (ruim 130 procent). Nederland is er dit jaar met 53,2 procent ver onder en de staatsschuld daalt volgend jaar verder naar 46,6 procent, verwacht Brussel.

Vijf landen hebben nog steeds een zorgelijke boekhouding, met hoge schulden of tekorten: Italië, België, Spanje, Frankrijk en Portugal. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een werknemer van KNWE bij een paar ‘boorkoppen’.

Bij KMWE in Eindhoven beeldhouwen robotarmen onderdelen voor de chipmachines van ASML

Het Eindhovense KMWE ziet als toeleverancier van het snelgroeiende ASML de orders binnenstromen. Al levert dat ook een probleem op: technisch personeel ligt niet voor het oprapen.

Hermen Hulst poseert naast de hoofdpersoon uit Killzone 3. Hij wordt ceo van Sony Interactive Entertainment, de maker van PlayStation.

Hermen Hulst, de nieuwe Nederlandse baas van PlayStation, was 'altijd een golden boy'

Sinds 1 juni is de Nederlander Hermen Hulst CEO van Sony Interactive Entertainment, de maker van PlayStation. Hij krijgt de taak om ’s het gamebedrijf door een tumultueuze tijd in de game-industrie te leiden.

Bente Verdonk (links) en Iris Heesterbeek in de foodcar, die deze keer staat op Foodfestival Trek.

Hoe Willy Nacho de wereld van de festivals veroverde en doordrong tot de supermarkt

Het begon met een tekstje van twee regels, tien jaar later is Willy Nacho niet meer weg te denken van het festivalterrein. Maar ondernemer Willem Neutkens zit niet stil. Nachochips in Mexico verkopen, dat lijkt hem ook wel wat.

RIVM onderzoekt eieren hobbykippen.

Onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

Het RIVM start een landelijk onderzoek naar PFAS in de eieren van hobbykippen. Het rijksinstituut wil achterhalen hoe de PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen waarvan er sommige schadelijk zijn voor de gezondheid, in de eieren van particulier gehouden kippen t..

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen loopt door alle maatregelen op.

Zijn zonnepanelen nog rendabel? En is het fair dat je nu moet betalen voor teruggeleverde stroom?

Als laatste grote energieleverancier heeft nu ook Essent aangekondigd vanaf 1 juli kosten in rekening te gaan brengen bij huishoudens die elektriciteit terugleveren met zonnepanelen.

Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.