Luister naar

Kamer wil gezant voor godsdienstvrijheid

Nieuws
Het kabinet moet een speciale gezant instellen die opkomt voor de vrijheid van geweten, geloof, religie en voor de vrijheid om niet te geloven. Hiermee kunnen kwetsbare groepen in andere landen geholpen worden.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 14 november 2018 om 15:22
Kamer wil gezant voor godsdienstvrijheid
Kamer wil gezant voor godsdienstvrijheid anp

Den Haag

Dit voorstel van CDA, ChristenUnie en SGP wordt gesteund door coalitiepartijen VVD en D66, waardoor er een Kamermeerderheid voor is. ‘Wereldwijd worden er individuen of gemeenschappen gediscrimineerd, vervolgd of zelfs vermoord vanwege hun religieuze overtuiging, omdat ze van geloof veranderen of omdat ze afstand nemen van religie’, aldus CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

‘Deze intolerantie is een vroege indicatie van geweld, ook gewapend geweld. Dan is het verdedigen van de vrijheid van levensbeschouwing des te urgenter.’ Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

niet-gelovigen

Een speciale gezant zou zich bijvoorbeeld kunnen inzetten tegen wetten die godslastering verbieden, aldus Van Helvert op vragen van de VVD. ‘Dit is echt een voorbeeld waar dat zou kunnen. Uit recente voorbeelden zien we dat mensen hierom naar Nederland vluchten.’ Zo werd de recent vrijgelaten Pakistaanse Asia Bibi negen jaar geleden ter dood veroordeeld op basis van zo’n blasfemiewet.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma benadrukt dat de gezant ook moet kijken naar ‘de derde grootste groep ter wereld’ die vervolgd wordt: de niet-gelovigen. ‘Dat is de groep waar ik mijzelf ook toe reken.’

Dat gaat ‘absoluut’ gebeuren, aldus Van Helvert. ‘Want niet-gelovigen of mensen die een geloof afzweren, zitten vaak in precies hetzelfde schuitje als kwetsbare religieuze groepen. Ook zij worden verdrukt en vermoord.’ Nederland is nog tot eind december lid van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Sjoerdsma en Van Helvert zou het kabinet die tijd moeten gebruiken om aandacht te vragen voor het afschaffen van blasfemiewetten. ‘Dan maken we pas meters.’

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) reageert donderdag op het voorstel een speciale gezant aan te stellen. Tijdens een eerder debat, vorige week, hield de bewindsman het toen al aangekondigde plan echter af – Nederland heeft immers al een mensenrechtenambassadeur.

‘Het bestrijden van geloofsvervolging en het bevorderen van geloofsvrijheid is een wezenlijk onderdeel van de mensenrechten’, aldus Blok vorige week. ‘Ik geloof niet dat ons mensenrechtenbeleid effectiever wordt als ik naast de mensenrechtenambassadeur nog een aparte persoon op pad stuur, speciaal voor de geloofsvervolging. Ik zou dit onderwerp het liefst bij de mensenrechtenambassadeur willen laten.’ <

‘kennis van religie op peil houden’

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten hoe hij de ‘kennis over religie’ bij het ministerie op peil wil houden. ‘Nederland is een van de meest seculiere landen ter wereld, het risico op een zekere seculiere eenzijdigheid is dus aanwezig’, aldus de CDA’er in een opvallend pleidooi. ‘In andere landen spelen religie en religieuze organisaties een rol bij noodhulp, migratie en discussies over het klimaat. De rol van religie moet niet groter, maar zeker ook niet te klein gemaakt worden.’ Van Helvert wil dat Blok een visie hierop opstelt, en met de Tweede Kamer deelt. De minister reageert donderdag op het voorstel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.