Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De lat moet snel hoger voor Anderlecht

▶ Landry Dimata kon Cercle-doelman Nardi drie keer verschalken.Beeld BELGA

Zucht één: Dimata wellicht out voor Fenerbahçe. Zucht twee: wéér stomme tegengoals gepakt. Hein Vanhaezebrouck foeterde. Goed zo, de lat mag omhoog voor Anderlecht.

Het valt zo stilaan te overwegen om het woord 'leider' bij RSCA te spellen met lange ij. Niet voor het eerst heeft Hein Vanhaezebrouck het gebrek aan leiderschap in zijn selectie in vraag gesteld. Dat ging gisteren zo: "Bij 4-0 zou een wedstrijd eigenlijk afgelopen moeten zijn. Dan kun je energie sparen en zelfs nog op zoek gaan naar een vijfde goal. Maar dan gaan we plots cadeaus uitdelen en wordt het 4-2. Tja, dan wordt het toch weer nerveus. En is het aan de belangrijke spelers in de ploeg om te blijven pushen. En de rest te blíjven corrigeren. De jongens moeten meer verantwoordelijkheid durven pakken, elkaar aansturen... Dat ontbreekt nog. Iedereen speelt nog wat te veel op zijn eiland."

Vanhaezebrouck voegde er fijntjes aan toe: "Het kan niet steeds van de coach komen." Eerst indirect, nadien direct verwees Vanhaezebrouck op die manier naar onder meer "Trebel, Kums en Didillon", drie leden van de spelersraad, maar niet de grote roepers in de vestiaire en op het veld. Ook vorig seizoen was dat al een manco. Het is er niet op verbeterd sinds Kara Mbodj naar Nantes is gegaan.

Weer weelde voorin

Op andere vlakken heeft de spelersgroep wel een forse update gekregen. Vorig jaar had Vanhaezebrouck keuze uit Lukasz Teodorczyk (inmiddels heeft Udinese zich zijn komst ook al serieus beklaagd), Harbaoui en Beric, tegen Cercle maakte Nany Dimata drie doelpunten. En dan zat Santini nog op de bank. "Ik heb zeker geen reden tot klagen", moest ook Hein vaststellen. "Want Nany en Ivan hebben allebeide acht keer gescoord, niemand in België doet beter. Tja, dat is top."

Nochtans stond Dimata de laatste weken ter discussie. Na een goede start stond de Brusselaar zeven matchen op rij niet op het scorebord voor Anderlecht. "Maar nu heeft hij andermaal bewezen dat hij veel kwaliteiten heeft", nam de Anderlecht-coach het op voor zijn speerpunt, die zich ook bij de nationale beloften deed opmerken met twee treffers tegen Zweden. "Alleen is het daar anders voetballen. Er is meer ruimte, hier bij Anderlecht proberen we het spel te maken. Dat is soms moeilijker, Nany moet daar nog stappen in zetten, hij werkt daaraan en is pas 21. Dat vergeet men soms te snel, maar hem wacht sowieso een mooie toekomst."

Net zoals Dimata de opsteker van de middag was, was hij ook de tegenvaller. Bij de 3-0 bezeerde hij zich immers aan de hamstrings. "Brute pech", sprak Vanhaezebrouck. "Juist nu hij goed op dreef was. We moeten de verdere onderzoeken afwachten, maar we vrezen dat het om een verrekking gaat. Als dat bevestigd wordt, mist Nany Fenerbahçe op donderdag. Zelfs zondag komt dan misschien te vroeg."

Een mens zou door Heins slechtnieuwsshow op de persconferentie bijna vergeten dat Anderlecht meer dan een helft goed was. Zo was Sven Kums andermaal sterk, hij trekt zijn niveau week na week op, en waren er eindelijk diagonalen te zien. "Maar er is nog marge voor verbetering", zei de Anderlecht-coach.

Het is een houding die toe te juichen valt. Een simpele zege tegen een mak Cercle volstaat niet voor euforiestemming. Nu de grootste malaise stilaan achter de rug is, de spitsen weer scoren, Kums zichzelf wordt en Bornauw en Lawrence achterin stabiliteit brengen, moet paars-wit in staat zijn om een reeks neer te zetten. Te beginnen tegen Fenerbahçe, een match die gewonnen moet met het oog op de kansen op Europese overwintering, om nadien in de competitie te profiteren van het 'makkelijke' programma tot en met eind december om de achterstand op concurrenten Club en Genk te beperken.

Als voorzitter Marc Coucke vervolgens ook nog eens goede transfers zou doen. Hein maakt er dan wel iets van, toch?