Waarom het label 'eetrijp' op een avocado eigenlijk onzin is
Vanavond nog een rijpe avocado nodig? Dan beloven labels als "eetrijp" in de supermarkt dat we voor een kleine meerprijs een boterzacht exemplaar mee naar huis nemen. Al valt dat in de praktijk wel eens tegen. De Nederlandse journalist Teun van de Keuken pleit er in de Volkskrant voor om die stickers af te schaffen. "Door de eetrijpsticker worden avocado's steeds minder eetrijp," schrijft hij.
Een "eetrijpe" avocado uit het winkelrek plukken is verleidelijk, zeker voor wie last minute boodschappen doet en vanavond nog guacamole wil maken. Maar vaker wel dan niet stelt zo'n vermeende rijpe avocado teleur, en neem je een overrijp of nog hard exemplaar mee naar huis. "Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen," schrijft columnist, journalist en tv-maker Teun van de Keuken in De Volkskrant. "Hoe lost de supermarkt dit probleem op? Met nieuwe stickers waarop 'ready tot eat', 'Écht eetrijp' of 'beetklaar' staat. Dat is makkelijker dan ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar perfecte avocado's in de winkel liggen."
Klanten nemen bijgevolg het heft in eigen handen, omdat ze kritisch tegenover dat "ready to eat"-label staan. Ze gaan uitgebreid voelen en knijpen in de bak met "eetrijpe" avocado's. Een rijpe avocado wordt door al dat voelen en knijpen platgedrukt en achtergelaten in de winkel wegens "te rijp", en belandt de volgende dag op de afvalberg. Zo werkt "eetrijp" voedselverspilling in de hand, aldus van de Keuken.
De oplossing ligt er volgens de columnist in om de stickers met "eetrijp" af te schaffen, en enkel harde avocado's in de winkel te leggen. Die overleven het beter als er in geknepen wordt, en zorgen niet voor teleurstelling als de verwachting van rijpheid niet wordt ingelost. "Het zou beter zijn te stoppen met de eetrijpstickers en de mensen een beetje op te voeden. Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen," besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Jobat
9 leuke vacatures om bij te verdienen als flexi-jobber
Als je al drie kwartaal minstens vier vijfde werkt of gepensioneerd bent, kan je een flexi-job uitoefenen en dit jaar tot 12.000 euro onbelast bijverdienen. In 2023 waren volgens cijfers van SD Worx de meeste flexi-jobbers actief tussen juli en eind september, maar naarmate meer sectoren het systeem leren kennen en mogen toepassen, vind je het hele jaar door mooie vacatures. Jobat.be zocht er enkele interessante uit. -
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
PREMIUM
Avocado om te knabbelen
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
Independer
Bijna geen cabrio’s meer onder de 35.000 euro: 4 zaken om rekening mee te houden als je er één koopt
Opvallend: tegenwoordig vind je nagenoeg geen nieuwe cabrio meer onder de 35.000 euro. Hoe komt dat? Zijn er toch goedkopere modellen? En wat kost het om die te verzekeren? Independer.be wijst op vier dingen die je moet weten als je er deze zomer één wil kopen. -
De pitloze avocado met eetbare schil verovert stilaan het internet
Sinds kort verkoopt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer baby avocado's en mensen kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Ze lijken een beetje op een kleine courgette, en ze hebben dus geen (irritante) pit en de schil is nog eens eetbaar ook. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNancy De Mol
chantal prez
chantal vanlaere
Bob De Visser