© ATV

Vijf jaar cel voor beschieten van drie woningen in Deurne na conflict over gestolen partij cocaïne

Deurne -

De 25-jarige Ilyasse Y. uit Elsene is woensdag door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld voor drie schietincidenten in Deurne eind 2019. Hij had de feiten ontkend maar zijn DNA zat op kogelhulzen. Y. moet vijf jaar de cel in.

Sam Reyntjens

In de nacht van 19 december 2019 werd er in een kwartier tijd drie keer geschoten op verschillende gevels in Deurne. Rond 4.30 uur werd er geschoten op een pand in de Van Steenlandstraat. Op camerabeelden was een verdachte te zien die zes keer met een handvuurwapen schoot. De politie telde vijf kogelinslagen in het raam en één in de gevel.

Op de beelden liep de verdachte weg richting Herentalsebaan waar even later vijfmaal werd geschoten op huisnummer 142. Het derde schietincident werd gemeld in de Dascottelei, waar vier kogelinslagen in een raam van een appartement werden geteld. Bij de schietincidenten kwamen projectielen ook terecht in de leefruimte van de bewoners.

Op camerabeelden was een Renault Clio te zien die mogelijk als vluchtvoertuig werd gebruikt. Uit ballistisch onderzoek van de aangetroffen kogelhulzen bleek dat ze allemaal met hetzelfde wapen werden afgevuurd. DNA op de hulzen leidde naar Ilyasse Y. De politie bleek hem al eens in een Renault Clio gecontroleerd te hebben.

“De panden waren gelinkt aan een familie die er in het criminele milieu van beschuldigd werd een gestolen partij cocaïne te hebben doorverkocht”

Rechtbank

De twintiger werd pas in november 2023 aangetroffen. Hij maakte volgens de procureur deel uit van een Brusselse bende en was gekend voor drugsdelicten. De schietincidenten in Deurne waren wellicht represailles in het georganiseerde drugsmilieu. “De panden waren gelinkt aan een familie die er in het criminele milieu van beschuldigd werd een gestolen partij cocaïne te hebben doorverkocht”, zegt de rechtbank.

Ilyasse Y. ontkende iedere betrokkenheid. Hij wist niet zeker hoe zijn DNA op de hulzen was beland, maar mogelijk had hij ooit eens hulzen aangeraakt in een café waar allerlei spullen werden verhandeld. Volgens zijn advocaat was het DNA geen sluitend bewijs. Dat overtuigde de rechtbank niet, Y. kreeg vijf jaar cel, een jaar meer dan het parket gevorderd had. De rechtbank legde hem ook een boete van 2.000 euro op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen