Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Nieuws
Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).
anp
donderdag 28 maart 2024 om 22:28
Afbeelding
beeld anp

Volgens de vereniging van organisaties die zich met longzorg bezighouden kan dit problemen opleveren voor de meer dan een half miljoen mensen die het medicijn gebruiken. Het middel helpt hun adem te halen.

Zo’n 85.000 kinderen jonger dan zes jaar gebruiken salbutamol aerosol. Zij zijn te jong voor andere inhalatiemiddelen, zegt de LAN. De vereniging adviseert apothekers daarom hun voorraad te reserveren voor deze groep.

De tekorten hebben onder meer te maken met productieproblemen bij medicijnfabrikanten. De Long Alliantie zegt met de overheid en verzekeraars te overleggen om toekomstige tekorten tegen te gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid.

Afbeelding

Drukte in grote steden neemt toe

In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het 'erg druk' is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

Afbeelding

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken.

Afbeelding

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

Afbeelding

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

Afbeelding

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte be..