Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Ronaldo krijgt 23 maanden gevangenisstraf maar moet niet naar cel

Ronaldo verlaat de rechtbank in Madrid.Beeld AFP

Cristiano Ronaldo moest vanochtend voor de rechter in Madrid verschijnen om zich te verantwoorden voor belastingfraude. De stervoetballer verklaarde zich akkoord met een boete van 18,8 miljoen euro en 23 maanden gevangenisstraf. Hij moet evenwel niet naar de cel.

Ronaldo bekende het ontduiken van belastingen uit inkomsten van beeldrechten toen hij nog bij Real Madrid speelde. De fraude, goed voor ruim 13 miljoen euro, gebeurde tussen 2011 en 2014 via schimmige vennootschappen op de Maagdeneilanden en in Ierland. Hij riskeerde daarvoor een boete van 28 miljoen euro en 3,5 jaar cel. 

De Portugees, die sinds afgelopen zomer voor Juventus uitkomt, was al eerder tot een akkoord gekomen met de Spaanse belastingdiensten. Het werd uiteindelijk een boete van 18,8 miljoen euro en 23 maanden gevangenisstraf. Waarom hij dan niet naar de cel moet? Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling opliep, hoeft bij gevangenisstraffen tot twee jaar niet achter tralies.

Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling opliep, hoeft bij gevangenisstraffen tot twee jaar niet achter tralies

Alles perfect

Ronaldo had gehoopt via een videoconferentie zijn straf te kunnen aanhoren, maar de rechter dwong hem naar Madrid te komen. Aan de verzamelde media wilde hij alleen kwijt dat “alles perfect” was.

Het is niet de eerste keer dat Ronaldo in aanraking komt met justitie. In oktober 2018 werd in de Verenigde Staten een onderzoek heropend nadat een voormalig Amerikaans model, Kathryn Mayorga, hem beschuldigde van verkrachting in een hotelkamer in Las Vegas in 2009. Die beschuldiging ontkent Ronaldo met klem.